Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 december 2012

Skogens Pippi Långstrump jobbar för jämställdhet

Bara i Kronobergs län äger kvinnor skog till ett värde av minst 12,5 miljarder kronor - men det är oftast männen som tar besluten. Den vetskapen räcker långt som bränsle till Margareta Moqvists engagemang för ökad jämställdhet i skogen.

Margareta Moqvist är ofta med och arrangerar träffar som handlar om jämställdhet i skogen.
Bild 1/2Margareta Moqvist är ofta med och arrangerar träffar som handlar om jämställdhet i skogen. FOTO: Marie Henningsson
Bild 2/2 FOTO: Marie Henningsson

När det arrangeras träffar kring jämställdhet i skogen i Småland eller Blekinge kan det mycket väl vara Margareta Moqvist som finns där och drar i trådarna. För efter arbete med både folkbildning och näringslivsutveckling driver hon sedan drygt tio år tillbaka ett företag med inriktning mot utbildning och utveckling.

Inte sällan är uppdraget att ta vara på kvinnors kraft. Det senaste i raden av projekt är Skogskvinns där hon tillsammans med Camilla Logarn arrangerar nätverksträffar och stimulerar företagsutveckling för kvinnor med företag som har skogsfastigheten som bas.

– För några år sedan sa jag att jag inte skulle jobba mer med frågor om kvinnors rättigheter. Men jag hamnar i det ändå. Vi är så fostrade i roller, speciellt på landsbygden. Det är viktigt att vi ser allas resurser och tar vara på hela kompetensen. Vi måste ju vara smarta, säger Margareta Moqvist.

Skogens Pippi Långstrump – visst är det Margareta Moqvist. Hon är snabb i tanke, blick och steg. Och orädd för att utmana manliga kulturer och strukturer.

– De här frågorna väcker så mycket aggressioner. Det vi har med oss i kulturer och strukturer sitter så djupt.

Margareta driver skogsbruk och lantbruk tillsammans med sin man Karl-Erik. De köpte Skjutsrättaregården i byn Gasslanda norr om Växjö 1989. Det hör 35 hektar skog till gården, men efter stormen Gudrun ser den annorlunda ut. Granarna har fått sällskap av både lärk och björk. Och massvis med fågelholkar har Margareta och Karl-Erik satt upp.

– Vi behöver mångfald i skogen! Ord som flera, många, spridning, olika, tillsammans, mångfald kommer ofta upp när vi pratar skog. Det gäller såväl trädslag som att ta vara på alla värden i skogen och hos alla skogsägarna. Olika erfarenheter och olika kunskap är viktiga för rätt beslut, både lokalt och globalt.

Margareta brinner verkligen för att få kvinnliga skogsägare mer aktiva. Inte med röjsåg och motorsåg utan i besluten som tas om skogen. För när skogen ska bidra till att hejda temperaturhöjningen på jorden, när den ska räcka till energi, till hus, till papper, till textilier behövs hela kompetensen. Hos såväl kvinnor som män.

– Skogen är ett mycket traditionellt område. Den har skötts otroligt bra i många år av i stort sett bara män. Men genom att ta vara på hela kompetensen kan resursen förvaltas ännu bättre.

Margareta kommer tillbaka till det stora värde som skogen betingar och som kvinnorna därmed äger.

– Om du äger skog som är värd två miljoner kronor så har du ju ett ansvar också. Äger du något ska du vara medveten om att ickebeslut också är ett beslut.

Margareta vet exempel där kvinnan äger skogen men ändå är det mannen som ensam skriver under kontrakten med virkesköparen.

– Tänk om inköparen kunde säga att han eller hon önskar att båda ägarna är med och framför sina önskemål och skriver under, säger Margareta.

De nätverk som vänder sig till kvinnliga skogsägare har stor betydelse för kvinnors engagemang i skogen. Det visar forskning på området.

– Nätverk är så viktiga. Kvinnor måste komma ihop för att sätta en egen dagordning. Skogsägare, kvinnor såväl som män, måste också se sig som den företagare de är. Ser man att skogen är en tillgång som man kan tjäna pengar på så ökar engagemanget, säger Margareta Moqvist.

Relaterade artiklar

Till toppen