Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 mars 2016

"Skogen måste överföras till dem som brukar hållbart"

Lennart Ackzell, internationell samordnare på LRF Skogsägarna och vice ordförande i IFFA, International Family Forestry Alliance.

Bild 1/2 FOTO: Ann Lindén
Bild 2/2 FOTO: Marie Henningsson

– FAO hade uppmärksammat skogen med en egen dag, världsskogsdagen sedan 1971. Men den dagen lyftes till en helt annan nivå 2012 när FNs generalförsamling deklarerade den 21 mars som den internationella skogsdagen. Skogen har enormt stor betydelse i världen. Den betyder mycket i bekämpningen av fattigdom, den ger människor arbete och den är oerhört viktig miljömässigt och ekologiskt. När det gäller klimatfrågan är skogen central. På klimatmötet i Paris konstaterades att det är skogens upptag av koldioxid som gör det möjligt för oss att leva på jorden.

Vilken är den viktigaste skogsfrågan att lyfta på internationella skogsdagen?

– Avskogningen! I världen sker årligen en avskogning, främst i tropikerna, som motsvarar samma areal som hela England. Det var en viktig punkt i Parisöverenskommelsen, att världens länder måste bekämpa avskogningen.

Hur kan avskogningen bäst bekämpas?

– Det sker genom att skogen överförs till dem som brukar den hållbart. Problemet med avskogningen är att den sker i den anonyma statligt ägda skogen där ingen känner ansvar. Om det i stället är den lokala befolkningen som äger den, eller har markrättigheter till den, så kommer skogen att skötas på ett hållbart sätt. Det är så Sverige har fördubblat sin skog på 100 år och det är så man har börjat arbeta i Kina, Chile, Kenya, Indien. Vi hoppas att fler tar efter den här modellen.

Hur firas dagen runt om i världen?

– Det är ganska vanligt att man genomför planteringar, till exempel att skolbarn planterar skog eller träd. Det är en härlig symbolik tycker jag. I Sverige är det för tidigt att göra något sådant i mars.

Är det bra att det finns en särskild skogsdag?

– Ja, jag tror absolut att det är bra med en dag då man ökar medvetenheten om hur oerhört viktig skogen är.

Hur tycker du att man ska fira idag?

– Varför inte passa på att bjuda ut människor till skogen?

Hur firar du själv?

– Jag har precis kommit hem från en resa till Japan tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Vi har spridit kunskap om svenskt skogsbruk som vi hoppas ska leda till mer affärer med trä.

Relaterade artiklar

Till toppen