Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 januari 2016

"Normal representation att åka på jaktresa"

Södras koncernchef Lars Idermarks deltagande i jakt hos SCA fram till 2014 betraktar vi som en normal affärsrepresentation som vi varit öppna med, säger Södras informationschef Annica Gerentz till Skogsland.

Lars Idermark
Bild 1/2Lars Idermark FOTO: Ola Kjelbye
Annica Gerentz.
Bild 2/2Annica Gerentz. FOTO: Ola Kjelbye

Hon är förvånad över att Lars Idermarks deltagande dyker upp nu eftersom avslöjandena om SCA:s vidlyftiga jaktresor kom under fjolåret.

Inte hemlighållit

– Inom Södra har koncernchefens deltagande varit känd och vi har inte hemlighållit något, det är bara det att ingen har frågat om detta tidigare, säger Annica Gerentz.

Hon vill inte spekulera i om turerna kring lyxiga jaktresor kommer att påverka Lars Idermark trovärdighet hos skogsägarföreningens 50 000 medlemmar/ägare.

Följt med på fyra jakter

– Vi kör med öppna kort. Under sin tid på Södra har han deltagit i fyra jakter, två i Jämtland med SCA-flyg och två i Tyskland, senast 2014. Han har inte bott på något slott som påståtts och flygresorna till Tyskland har Södra stått för.

Annica Gerentz berättar att Södra redan innan SCA-affären, som krävt flera toppchefers avgång, börjat arbeta med Södras hållbara koncernstrategi där en uppförandekod för de anställda ingår.

– Den gäller alla, även koncernchefen, och under det arbetet har deltagandet i representationsjakt diskuterats. Vi har sedan i fjol en restriktiv hållning, men representationsjakt har varit en branschpraxis och vi säger inte helt stopp nu heller. Deltagande måste stämma med vår kod, men vi måste få representera och sköta kundrelationer både här och internationellt.

Ordnar egna jakter

Annica Gerentz säger att som läget är i dag skulle Södras koncernchef inte åka på en av SCAs jaktresor. Hon berättar också att Södra fram till 2014 anordnade egna representationsjakter med kunder och samarbetspartners på de egna fastigheterna.
– Det har inte varit några påkostade jakter utan det har skett med enkla övernattningar, enkel mathållning och inga flygavstånd. Vi är ett företag i Småland och ska följa de vanor som finns hos våra medlemmar och ägare. Kulturen kan uppenbarligen vara lite annorlunda andra företag, säger Annica Gerentz.

Svårt räkna på kostnaden

Annica Gerentz berättar att varken Södra eller Lars Idermark har några planer på att nu i efterskott betala för några av de flygresor han gjorde med SCA:s flygplan som en del andra inblandade gjort.

Relaterade artiklar

Till toppen