Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 juni 2015

Naturskyddsföreningen och Södra i annorlunda allians

Södra + Naturskyddsföreningen = sant. Ja i varje fall i Målilla i östra Småland där Naturskyddsföreningen äger en fastighet och är medlem i Södra.

Roy Petersson, Emådalens naturskyddsförening och Ylva Thorn-Andersen, Södra, beskrev för- och nackdelar med kontinuitetsbruk.
Bild 1/4Roy Petersson, Emådalens naturskyddsförening och Ylva Thorn-Andersen, Södra, beskrev för- och nackdelar med kontinuitetsbruk. FOTO: Marie Henningsson
Magnus Johansson, ordförande i Vimmerby skogsbruksområde,
Bild 2/4Magnus Johansson, ordförande i Vimmerby skogsbruksområde, FOTO: Marie Henningsson
Skogskvällen utanför Målilla lockade 100 besökare. Samarbetet mellan Södra och Naturskyddsföreningen skapar dialog och minskar konflikterna.
Bild 3/4Skogskvällen utanför Målilla lockade 100 besökare. Samarbetet mellan Södra och Naturskyddsföreningen skapar dialog och minskar konflikterna. FOTO: Marie Henningsson
Bild 4/4 FOTO: Marie Henningsson

– Här samverkar vi och respekterar varandra, säger Magnus Johansson, ordförande i Vimmerbys skogsbruksområde.

Emådalens naturskyddsförening äger sedan 2004 gården Stubbhult, en 96 hektar stor fastighet någon mil utanför Målilla. På den fastigheten finns det två biotopskydd och ett naturvårdsavtal som kommit till på initiativ av Naturskyddsföreningen. Det är rasbranter och mossmarker med bland annat gott om skogsfågel som skyddas.

"Sätter naturvården högt"

– Helt enligt den förre ägaren sätter vi naturvården högt på fastigheten. Skogen är rätt alldaglig, men vi arbetar för att få fram naturvärden i en trivial skog, säger Roy Petersson, Emådalens naturskyddsförening.

Magnus Johansson gillar det sätt som Emådalens naturskyddsförening jobbar på.

– Jag tycker att förenigen är ett föredöme. När det gäller biotoppskydden och naturvårdsavtalet på fastigheten så var det föreningen som tog kontakt med länsstyrelsen. Det är helt i linje med hur vi tycker att man ska jobba med naturvården, att så långt det är möjligt få frivilliga avtal.

Vill lyfta samarbete

Han vill också lyfta det samarbete som Södra och naturskyddsföreningen har lokalt. Inte sällan är medlemmarna i Södra medlemmar i Naturskyddsföreningen och vice versa.

– Vi har ju alla ett intresse för naturvärdena i våra skogar och om vi har en dialog och pratar samma språk så uppstår det inte konflikter, säger Magnus Johansson.

Relaterade artiklar

Till toppen