Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 oktober 2015

LRF: Finns hinder för att nyanlända snabbt ska få gröna jobb

Efter statsminister Stefan Löfvens beskedom att nyanlända lättare ska få jobb i de gröna näringarna konstaterar LRF att det finns vissa hinder. – Men det är ju inte bara att skrapa fram jobb, det handlar också om hela infrastrukturen kring det, säger Annika Bergman i LRFs styrelse. 

– Det finns många enklare jobb, framförallt säsongsjobb i både skog och lantbruk, säger Annika Bergman, styrelseledamot i LRF med anledning av vad regeringen har gett Skogsstyrelsen för uppdrag.

I partiledardebatten på SVT framkom att de tillsammans med Arbetsförmedlingen och SLU ska inleda ett pilotprojekt för att främja anställningar i de gröna näringarna för nyanlända. 

Annika Bergman pekar på några hinder för att i större skala kunna erbjuda nyanlända jobb i de gröna näringarna. Dels många jobb i de gröna näringarna kvalificerade och kräver rätt utbildning. Dels handlar det om bostäder och att de nyanlända ofta finns på fel plats.

– De gröna näringarna ligger inte städerna dit flyktingarna kommer.

Dels handlar det om synen på säsongsarbete, och så vad LRF tycker är för höga arbetsgivaravgifter.

– Den borde man kunna titta över på den här typen av jobb, säger Annika Bergman och efterlyser en ny jobbpolitik.

– Det viktigaste är permanent vettiga villkor för att sänka trösklarna till jobb för de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det handlar inte om tillfälliga åtgärder utan en annan arbetsmarknadspolitik.

Relaterade artiklar

Till toppen