Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 april 2014

Kemins hemliga bioflört

Intresset för biobaserad industriråvara ökar snabbt. Storbolag i flera branscher söker nu samarbete med skogsindustrin. Kontakterna tas ofta under stort hemlighetsmakeri.

Vid fabriken i tyska Ludwigshafen kemijätten BASF bland annat råvara till olika plaster. I dag är råvaran oljebaserad. i morgon kan den vara biobaserad.
Bild 1/2Vid fabriken i tyska Ludwigshafen kemijätten BASF bland annat råvara till olika plaster. I dag är råvaran oljebaserad. i morgon kan den vara biobaserad. FOTO: Bernhard Kunz
Bild 2/2 FOTO: Bernhard Kunz

Det avslöjar den erfarne skogsindustrikonsulten Petri Vasara på konsultföretaget Pöyry. Han följer utvecklingen i den globala skogsindustrin på nära håll och är överraskad över vilka bolag som visar intresse för skogsindustrin.

– Det är bolag som tillverkar exempelvis kemikalier, konsumentprodukter och bilar eller bolag som är verksamma inom handel. Det är en heterogen skara kontakter som tas. En komplicerad dans pågår som bäst på en global scen, säger Petri Vasara till Skogsland.

Han hänvisar bland annat till de tyska kemijättarna Bayer och BASF som i dag har stort fokus på nya, biobaserade produkter.

BASF satsar exempelvis på att utveckla metoder för tillverkning av industrisocker ur träflis. Enligt bolagets hemsida utvecklas processen i samarbete med det amerikanska teknikföretaget Renmatix. Målet är att kunna framställa industrisocker ur flis till konkurrenskraftiga kostnader utan att konkurrera med åkergrödor som majs och sockerrör. Sockret ska i sin tur användas som biobaserad kemikalieråvara.

– Kemiindustrin vill inte vara allt för beroende av fossila råvaror, säger Petri Vasara.

I förra veckan skrev Skogsland att kemiindustri och tekniska utvecklingsbolag är mer på hugget än skogsindustrin när det gäller att utveckla nya produkter ur skogsråvara. Artikeln baserar sig på ett uttalande av Krister Sjöblom, chef för utveckling av nya bioteknikanläggningar inom finländska Valmet.

– Intresset ökar och det går fort nu. Särskilt kemibolagen ser nya möjligheter att utnyttja trä som bas för olika produkter och de har pengar och hela team som jobbar med detta. Ibland kan det vara svårt för oss att möta deras behov, säger Krister Sjöblom i artikeln.

Nu bekräftas alltså bilden av Petri Vasara på det internationella konsultföretaget Pöyry.

– Det är en komplicerad karta över processer och biomaterial som håller på att ritas. Den är svår att överblicka, dessutom är det mycket som är hemligt, säger han.

Relaterade artiklar

Till toppen