Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 december 2015

Hundratusen körkort för motorsåg utfärdade

Nu jobbar Eva Wenngren från Osby säkert i sin skog. Hon har nyss tagit motorsågskörkort och det är det 100000:e körkortet som utfärdats sedan starten 2005.

Bild 1/2 FOTO: Hans Runesson
Bild 2/2 FOTO: Hans Runesson

– Jag ville jobba i min egen skog när jag blev pensionär och jag vet att det är viktigt att jobba säkert. Jag hade inte använt motorsåg tidigare, säger Eva Wenngren.

Eva Wenngren har gått en studiecirkel. Sex gånger har hon och de andra cirkeldeltagarna under ledning av Ann Marke lärt sig att använda sågen på såväl säkert som ergonomiskt riktigt sätt.

Bra studiecirkel

– Det har varit en väldigt bra studiecirkel! Och vi har verkligen fått lära oss att arbeta rätt, jag har inte haft träningsvärk en enda gång, säger Eva Wenngren.

Skogsfastigheten ligger strax utanför Kisa i Östergötland. Där kommer hon snart att praktisera sina nyvunna kunskaper.

– Jag har varit uppe och tittat på skadorna efter stormarna. Det är mest enstaka toppbrott så det är ganska bra träd att börja träna på, säger Eva Wenngren.

Stort tryck

100 000 körkort för motorsåg och röjsåg har utfärdats sedan starten 2005. Under 2014 och 2015 har det varit ett stort tryck på utbildarna och på Säker skogs kansli.

– Mycket glädjande att ett projekt som startade 2001 och skulle hålla på i 4 år får denna utveckling. Ett projekt vars övergripande mål hela tiden varit att förbättra arbetsmiljön och få ner antalet olyckor vid användning av småskalig teknik, säger Tomas Gullberg, verksamhetsledare Säker skog.

Säker skog är särskilt nöjda med att många självverksamma skogsägare gått utbildningar och tagit körkort, trots att de är undantagna från kunskapskravet.

Relaterade artiklar

Till toppen