Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 maj 2012

Forskare: kalhygget en miljöbov

Skogen står genom kalhyggesbruket för nästan en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp, hävdar en grupp svenska forskare som sågar Eskil Erlandssons satsning Skogsriket.

FOTO: Jan Vainult

Kalhyggesbruket är inte alls så klimatsmart som landsbygdsminister Eskil Erlandsson påstår, utan en riktig miljöbov. Det menar en grupp forskare vid Lunds universitet.

Att det konventionella skogsbruk som tillämpas i Sverige, med kalhuggning, skulle vara den bästa modellen för att suga upp så mycket koldioxid från atmosfären som möjligt finns det inga bevis för, hävdar de fem forskarna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I själva verket släpper kalhyggen ut enorma mängder koldioxid under de första 15 åren efter slutavverkningen, hävdar forskarna och hänvisar till studier som gjorts i både Europa och Nordamerika. Dessa studier visar enligt forskarna att ett hygge släpper ut 7-18 ton koldioxid per hektar under det första året efter avverkning.

"Om man räknar med att ett hygge har kommit i balans efter 10 år betyder detta att varje hektar kalhygge i Sverige har släppt cirka 90 ton koldioxid under sina första 10 år. Eftersom vi kalavverkar cirka 200.000 ha varje år i Sverige så motsvarar detta 18 miljoner ton koldioxid per år. Detta i sin tur motsvarar cirka 27 procent av Sveriges totala årliga utsläpp av koldioxid", skriver de i sin debattartikel.

Samtliga undertecknare är forskare vid LUCCI, ett forskningscentrum vid Lunds universitet för studier av växelverkan mellan kolets kretslopp och klimatet.

Läs deras debattartikel här: DN.se/debatt

Relaterade artiklar

Till toppen