Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 februari 2015

Efter skogsbranden - Sveriges största hygge

Sveriges största hygge växer just nu fram i en svartvit värld. Det har gått ett halvår efter jättebranden i Västmanland där stora delar ser ut som ett snöigt kalfjäll med inslag av svarta döda träd.

– Avverkningarna efter branden har fungerat bra. Vi har haft över 20 maskingrupper igång hos oss, just nu är det femton grupper. Det känns som att vi kommer att klara uppröjningen fram till i sommar, säger produktionsledare Mattias Sjödin, på sågverkskoncernen AB Karl Hedin som är storägare i området.

Han visar Skogsland runt i området där stora gula stoppskyltar fortfarande förbjuder obehöriga att komma in. Risken för fallande träd finns och dessutom krävs det fria vägar för dem som ska avverka och transportera ut virket längs smala skogsbilvägar.

Branden i Västmanland i augusti förvandlade 13 077 hektar till ett svart helvete. Drygt hälften av arealen är på väg att bli reservat där den brända skogen får stå kvar. Övriga delar som ägs av bolag och privata förvandlas till två jättehyggen. Dels ett hygge i södra delen på cirka 1000 hektar. Dels ett i norra delen på cirka 4000 hektar där Karl Hedin är största markägare med cirka 1600 hektar.

Maskinerna jobbar för högtryck på egen och privata marker där man köpt poster. Virkesbilarna går också i skytteltrafik för att leverera timret, totalt fem olika sortiment, till bolagets sågverk.

– Sågningen går inte bra, sotet är ett stort problem, men det går hyfsat och något bättre än våra värsta farhågor. Allt övrigt som vi avverkar lägger vi upp som brännved för massabruken vill inte ha sotig råvara, berättar Mattias Sjödin.

Avsättningen för timret fungerar, däremot finns det frågetecken kring marknaden för brännved.

– Värmeverket i Västerås skulle kunna svälja en del men de väljer ju att importera sopor i stället, lite tråkigt kan man tycka, säger Mattias Sjödin.

Mattias Sjödin tycker att det finns mycket att lära av branden, dels för det egna företaget men även för samhället.

– Vi har skapat rutiner som man kan få nytta av i framtiden och så tycker jag att man bör granska hur myndigheterna klarade det här. Det känns som att det är mycket som kunde ha gjorts bättre när det gäller beredskap och samarbete, säger Mattias Sjödin.

Han ser ingen anledning att peka ut någon skyldig till att ha startat branden.

– Nej, bränder förekommer och kommer att fortsätta att uppstå. Det viktiga är att vi lär oss hantera brandsituationer så att det inte får så här stora konsekvenser.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen