Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 20 juli 2018

SMHI ger nattprognoser för skogsbränder

SMHI börjar nu att ge särskilda nattprognoser för skogsbränder för nätterna, i syfte att underlätta avverkningsarbetet i den svåra torkan.

FOTO: SMHI

I den rådande torkan har flera stora skogsägare, bland annat Norrskog, Sveaskog, Mellanskog, har begränsat eller helt sluta med avverkningsarbete under dagen. Istället förläggs markberedning och avverkning nattetid för att minska brandrisken, då luften är fuktigare och temperaturen lägre.

Igång sedan en vecka

Nu har SMHI släppt en tjänst, Brandrisk nattprognoser, där riskerna för brand förutsägs. När brandrisken är hög kan skogsmaskiner skapa gnistor som antänder bränder, vilket har skett i flera bränder nyligen och den stora branden i Västmanland 2014. Tjänsten är igång sedan den 10 juli.

– Fram tills idag har SMHI på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, producerat brandriskprognoser för mitt på dagen. Efter dialog med flera av landets stora skogsbolag och branchorganisationen Skogsindustrin har SMHI nu utvecklat en tjänst som prognostiserar brandrisk för kväll (20.00) och tidig morgon (02.00), säger Alexandra Birger-Röör, affärsområdeschef Skog, SMHI, i en skriftlig kommentar.

Sju har anslutit sig

Enligt henne har sju skogsbolag anslutit sig tjänsten, fram till helgen. Dessa får underlag som gör det möjligt att anpassa produktionen efter bland annat den rådande brandrisken i olika områden. Tjänsten ger kartunderlag och datavärden för FWI-index, samt prognoser för temperatur, relativt fuktighet och andra värden som behövs för att bedöma produktionsriskerna. Kartorna används även som komplement till de prognoser som SMHI baserar sina öppna brandriskkartor på, samt för de underlag som SMHI tar fram för MSB.

LÄS OCKSÅ: Skogsbränderna kan kosta miljardbelopp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen