Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 19 mars 2018

Skutskär investerar i minskade svavelutsläpp

Skutskärs bruk investerar 150 miljoner kronor i ett system som ska minska utsläppen av svavelhaltiga gaser. Det ska även eliminera lukten från bruket.

FOTO: Mostphotos

Skutskärs bruk, som ägs av Stora Enso, slår två fluglor i en smäll genom att investera pengarna. Mindre svavel i avgaserna, uppemot 80 procent, och därmed även minskade lukter.

En anläggning testkörs i dagsläget som ska göra de boendes tillvaro befriad från svavellukterna inom två veckor, skriver SVT Nyheter Gävleborg.

– Vi har installerat ett svaggassystem. Det innebär egentligen ett rörsystem som vi ansluter till olika punkter där vi samlar in svavelhaltiga gaser, som vi leder till en sodapanna där de förbränns, säger Hans Sjöberg, chef för teknikavdelning på Skutskärs bruk, till SVT Nyheter Gävleborg.

Blir mer miljöanpassade

Dock är det inte säkert att alla lukter försvinner, eftersom människor är känsliga även för små mängder svavelämnen i luften. En effekt som däremot garanterat infinner sig är en ökadmiljöanpassning, eftersom strängare EU-regler kräver en minskning av svavelhaltiga gaser, eftersom dessa försurar sjöar och skogar.

LÄS OCKSÅ: Massavedsbrist kan stoppa Kvarnvedens pappersbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen