Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 25 april 2018

Skogsföretag vill bli mer digitala - men saknar strategi

Skogsföretagen är positiva till digitala affärsmöjligheter, men mer än hälften saknar en konkret digital strategi, visar rapporten Skogsbranschens IT-barometer 2018, från konsultföretaget Tieto.

FOTO: Istock

Många skogsföretag är positivt inställda till digitala affärsmöjligheter och ser framför allt en stor potential inom användning av realtidsdata, utveckling av användarupplevelser och att förnya affärerna. Ändå saknar mer än hälften av skogsföretagen i Sverige en strategi för digitalisering, visar rapporten Skogsbranschens IT-barometer 2018, från konsultföretaget Tieto. Hela 57 procent av skogsföretagen saknar en digitaliseringsstrategi och nära 40 procent saknar en struktur för att arbeta med digitala innovationer, visar undersölkningen.

– Skogsindustrin är en mogen bransch med relativt låg förändringstakt. Nu är vi dock vid en brytningspunkt där digitalisering alltmer har en märkbar effekt på affärsverksamheten och skogsföretagen blir tvungna att anpassa sig för att behålla sin konkurrenskraft. Men de flesta svenska skogsföretag är optimistiska när det kommer till digitala möjligheter som till exempel effektivisering med hjälp av realtidsdata, säger Mikael Zachrisson, verksamhetskonsult vid Tieto, i ett pressmeddelande.

Vill öka effektiviteten

Högst prioritet bland beslutsfattaren är att öka effektiviteten och produktiviteten inom IT-verksamheten, vilket 81 procent uppger. Att göra det prioriteras högre än innovation och affärsutveckling. En stark trend är att användningen av molntjänster ökar inom kontorsstöd och administration, som ökat från 15 procent i användning till 56 procent.

Mobila lösningar ökar snabbt bland skogsföretagen, där 50 procent idag har system som i ganska stor eller stor utsträckning fungerar på mobila enheter. Siffran förutspås öka till 80 procent under närmaste året.

Rapporten är avsedd för beslutsfattare inom skog, sågverk/trävaror, massa/papper och bioenergi. I årets undersökning svarade 123 personer i 54 företag, däribland VD-ar, verksamhetschefer, ekonomichefer och IT-chefer.

LÄS OCKSÅ: Skogsstyrelsen får klartecken för webbpublicering

Relaterade artiklar

Till toppen