Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 21 februari 2019

Skogsbranschen samlas kring ny konceptmaskin

Skogsbranschen kraftsamlar nu för att utveckla en ny konceptmaskin för ett skonsammare skogsbruk. Redan nästa år ska projektet presentera den nya maskinen.

 Eftersom klimatförändringarna påverkar möjligheterna att bedriva ett hållbart skogsbruk ska Komatsu Forest, tillsammans med skogsbranschen, utveckla en ny konceptmaskin för ett skonsammare skogsbruk. Den nya maskinen presenteras nästa år.
Eftersom klimatförändringarna påverkar möjligheterna att bedriva ett hållbart skogsbruk ska Komatsu Forest, tillsammans med skogsbranschen, utveckla en ny konceptmaskin för ett skonsammare skogsbruk. Den nya maskinen presenteras nästa år. FOTO: Erland Segerstedt

Den svenska skogsbranschen samlas nu i ett unikt teknikprojekt för att kunna bedriva ett skonsammare skogsbruk. Det är Komatsu Forest som tillsammans med hela skogsnäringen utreder möjligheten att utveckla en helt ny skonsam maskin, som med lågt marktryck ger mindre markpåverkan i skogen och bättre förarkomfort.

Jämnare virkesflöde

Enligt Komatsu Forest ska maskinen även ge ökad produktivitet och ett jämnare virkesflöde till industrin sett över året.

– Projektet handlar om att utveckla en ny generation skogsmaskiner för ett mer hållbart och skonsamt skogsbruk. Tillsammans med skogsföretagens gedigna kunskap i hur man bedriver skogsbruk och vårt teknikkunnande ser vi en stor potential i projektet, säger Erik Nilsson, chef för utveckling på Komatsu Forest, i ett pressmeddelande.

Ska presentera maskin 2020

Det första steget i projektet består av en förstudie där aktörerna tillsammans skapar en gemensam målbild. Förstudien kommer sedan att bestämma grunden för hur en konceptmaskin kan se ut och när en eventuell serieproduktion kan ske.

– Förstudien kommer att testa ett antal olika tekniker som ska kunna implementeras på både skotare och skördare. Om allt går enligt planerna ska vi kunna presentera en konceptmaskin redan 2020, berättar Annelie Persson, informationschef på Komatsu Forest.

Unikt samarbete

Samarbetet är unikt i sitt slag då alla de stora skogsföretagen i Sverige står bakom projektet och på så sätt bidrar i teknikutvecklingen för ett hållbart skogsbruk.

 Skogsbranschen kraftsamlar nu för att utveckla en ny konceptmaskin för ett skonsammare skogsbruk.
Skogsbranschen kraftsamlar nu för att utveckla en ny konceptmaskin för ett skonsammare skogsbruk. FOTO: Rolf Segerstedt

Deltagare i projektet är SCA, Holmen, Sveaskog, Norra Skogsägarna, Södra, Mellanskog, Norrskog, Bergvik Skog, Stora Enso, Billerud Korsnäs och Komatsu Forest.

– Klimatförändringarna påverkar möjligheterna att bedriva ett hållbart skogsbruk, eftersom det blir kortare perioder av tjälad mark. Därför är detta ett av skogsbrukets viktigaste utvecklingsprojekt. Vi ser möjligheter att med gemensamma krafter bidra till en bättre miljö med mindre markpåverkan, jämnare virkesflöde och en bättre arbetsmiljö för förarna i maskinen, säger Magnus Bergman, skogsteknisk chef på SCA Skog.

LÄS MER: Maskintillverkaren Komatsu köper TimberPro

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen