Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 2 juli 2018

SAS flyger med Preems biobränsle

SAS har tecknat en avsiktsförklaring med Preem där målet är att övergå till bioflygbränsle i inrikesflyget.

FOTO: Mostphotos

SAS och Preem samarbetar kring bioflygbränsle inför raffinaderits planerade utbyggnad av raffinaderiet i Göteborg. Från år 2022 ska upp till en miljon kubikmeter biodrivmedel levereras från fabriken, där delar ska gå till bioflygbränsle.

– SAS hållbarhets- och omställningsarbete handlar om investeringar i mer miljöeffektiva flygplan, om att flyga på ett miljövänligare sätt och att använda bränslen som baseras på förnybara källor. Den här avsiktsförklaringen är en viktig pusselbit i vårt arbete mot ett långsiktigt mer hållbart flyg, säger Lars Andersen Resare, hållbarhetschef på SAS, i ett pressmeddelande

Allt flygbränsle biobaserat

Målet är att allt flygbränsle till SAS inrikesflygningar ska vara biobaserat från år 2030. I september ska SAS och Preem ha träffat ett samarbetsavtal. Preem har som mål att samma år tillverka tre miljoner kubikmeter biodrivmedel, bland annat från skogsrester och avfall.

– Preems vision är att vara ledande i omställningen mot ett hållbart samhälle och vi arbetar aktivt för att utveckla vår produktion av svenskt biobränsle. Vi ser framemot att samarbeta med SAS för att utvidga vår produktion att i stor skala även omfatta biojet, säger Sören Eriksson, utvecklingsingenjör på Preem.

LÄS OCKSÅ: Preem och Setra förnyar biodrivmedel ihop

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen