Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 2 juli 2018

SAS flyger med Preems biobränsle

SAS har tecknat en avsiktsförklaring med Preem där målet är att övergå till bioflygbränsle i inrikesflyget.

FOTO: Mostphotos

SAS och Preem samarbetar kring bioflygbränsle inför raffinaderits planerade utbyggnad av raffinaderiet i Göteborg. Från år 2022 ska upp till en miljon kubikmeter biodrivmedel levereras från fabriken, där delar ska gå till bioflygbränsle.

– SAS hållbarhets- och omställningsarbete handlar om investeringar i mer miljöeffektiva flygplan, om att flyga på ett miljövänligare sätt och att använda bränslen som baseras på förnybara källor. Den här avsiktsförklaringen är en viktig pusselbit i vårt arbete mot ett långsiktigt mer hållbart flyg, säger Lars Andersen Resare, hållbarhetschef på SAS, i ett pressmeddelande

Allt flygbränsle biobaserat

Målet är att allt flygbränsle till SAS inrikesflygningar ska vara biobaserat från år 2030. I september ska SAS och Preem ha träffat ett samarbetsavtal. Preem har som mål att samma år tillverka tre miljoner kubikmeter biodrivmedel, bland annat från skogsrester och avfall.

– Preems vision är att vara ledande i omställningen mot ett hållbart samhälle och vi arbetar aktivt för att utveckla vår produktion av svenskt biobränsle. Vi ser framemot att samarbeta med SAS för att utvidga vår produktion att i stor skala även omfatta biojet, säger Sören Eriksson, utvecklingsingenjör på Preem.

LÄS OCKSÅ: Preem och Setra förnyar biodrivmedel ihop

Relaterade artiklar

Till toppen