Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 28 juni 2018

Pris till Jyri-Pekka och grön bensin

Jyri-Pekka Mikkola,professor vid kemiska institutionen vid Umeå universitet och en av grundarna till Eco Oil Sverige, tilldelas Baltics samverkanspris med entreprenörskapsinriktning 2018.

FOTO: Privat

Jyri-Pekka Mikkola, professor vid Kemiska institutionen, Umeå universitet, får Baltics samverkanspris med entreprenörskapsinriktning 2018 för sina insatser inom den tekniskt inriktade kemin.

Knyter samman

På ett tydligt sätt knyter hans forskning samman akademi och näringsliv, enligt motiveringen. Utöver det har forskningen även en stark koppling till vägen mot ett hållbart samhälle med hjälp av kemisk teknologi baserad på förnyelsebara råvaror, betonar Umeå universitet, som står bakom priset.

– Jyri-Pekka Mikkola är verkligen en värdig vinnare av detta pris framför allt för det arbete han gör för att nyttja biomassa med syfte att ersätta fossila bränslen, men också för det engagemang han har när det gäller nystartade högteknologiska företag, säger Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Priset delas ut av Umeå universitet och bakom det står Baltic donationsstiftelse. Det består bland annat av en prissumma på 100 000 kronor.

Framställer grön bensin

Land Skogsbruk har tidigare skrivit om Juri-Pekka Mikkolas forskning som bland annat har lett fram till en process för att framställa grön bensin.

– Det är en helt disruptiv teknik eftersom den går att använda utifrån nästan vilken biomassa som helst, bara det finns socker. Det kan handla om sågspån, jordbruksavfall, matrester, skogrester eller vad som helst, sade Jyri-Pekka Mikkola i en intervju med Land Skogsbruk tidigare i våras.

Börsintroduceras i höst

Hans forskning inom katalysatorer ledde även till att han grundade företaget Eco-Oil Sverige, för framställning av biodrivmedel baserade på förnybara råvaror. Företaget ska introduceras på Stuttgart-börsen i höst.

Läs också: Professorn bakom grön bensin: Ville förändra världen

Relaterade artiklar

Till toppen