Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 25 maj 2018

Preem och Rottneros bygger ligninanläggning

Preem, RenFuel och Rottneros planerar att bygga världens första ligninanläggning för biodrivmedel.

 Vallviks Bruk.
Vallviks Bruk. FOTO: Rottneros

Företagen undersöker idag förutsättningarna för att bygga fabriken, som är tänkt att ligga vid massabruket i Vallvik, Söderhamn. Produktionsvolymen beräknas ligga på mellan 25 000 och 30 000 ton lignin per år, när fabriken är klar att tas i drift 2021.

Först med produktion

Därmed blir Preem, enligt egen utsago, första drivmedelstillverkaren som använder lignin i sin produktion. Målet är att via bolaget Lignolproduktion AB, samägt av Preem och RenFuel, att komma upp i mellan 300 000 ton och 500 000 ton lignin per år, om anläggningar liknande den vid Vallvik förs upp på fler ställen. Ligninet ska både användas till grön diesel och grön bensin, för att därmed fasa ut fossila drivmedel.

– Det är en värdefull råvara i våra satsningar på förnybara drivmedel baserade på restprodukter från svenska skogen, som dessutom finns tillgänglig i stora volymer, säger Petter Holland, vd på Preem, i ett pressmeddelande.

Fler miljöbilar

Sveriges har ett mål att transportsektorn ska minska sina fossila utsläpp med 70 procent från 2010 till 2030. Där kan råvaran lignol göra om dagens bensin- och dieselbilar till miljöbilar, betonar Sven Löchen, vd för RenFuel.

Påbörjade provleveranser

Redan har provleveranser av lignin från Rottneros massafabrik i Vallvik påbörjats till en testanläggning i RenFuels regi, uppförd med Energimyndighetens stöd. Där framställs lignol som sedan transporteras till Preems raffinaderier, och bearbetas till biodrivmedel. Utöver att bidra till omställningen gör samarbetet det möjligt att avyttra lignin och därmed öka massaproduktionen.

LÄS OCKSÅ: Massaindustrin går som tåget

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen