Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 29 maj 2018

Plastförbud kan gynna svenska skogsindustrin

EU:s föreslagna förbud mot engångsartiklar i plast kan bli till stor fördel för träindustrin i Sverige.

Enligt ett förslag från EU-kommissionen ska engångsartiklar i plast förbjudas, i de fall där det finns andra alternativ tillgängliga. Några exempel är tops, bestick, livsmedelsförpackningar, påsar och flaskor. Det kan leda till att fler alternativ tas fram, vilket kan gynna träindustrin.

– Skogsindustrierna kan ju gynnas av ett sådans beslut, givetvis. Världen behöver använda mindre fossila råvaror och mer förnybara. Vi ser en förändring som är kunddriven i dag, Carina Håkansson, vd på medlemsorganisationen Skogsindustrierna, till Sveriges Radio.

Återanvänds sällan

Ett stort problem idag, som är under diskussion i EU-parlamentet och ministerrådet, att plasten sällan återanvänds, utan hamnar i naturen och ställer till stor skada både på djur och växter, under en lång nedbrytningstid.

– I skogsindustrin hör jag flera företag som säger att kunderna är på väg och ställer högre krav och driver förändringen mot att använda mer förnybart material, säger Carina Håkansson på Skogsindustrierna.

Svenskar positiva

Samtidigt så visar en undersökning som har gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden, att två tredjedelar av alla svenskar är positivt inställda till ett plastförbud.

Tidigare har Land Skogsbruk skrivit om flera initiativ från företag som exempelvis Billerud Korsnäs och Stora Enso för att ersätta förpackningar glas, plast eller frigolit med trä eller papper. Några exempel är pappersflaskor, komposterbara frigolitliknande material och livsmedelsförpackningar, se länk nedan.

LÄS OCKSÅ: Skogsindustrierna letar nya förpackningar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen