Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 29 september 2017

Ny teknik gör kista av cellulosa

Nu kan den som önskar bli begravd i marknadens första kista i biokomposit. Företaget Organoclick arbetar främst med virke, textilier och förpackningar och ge materialen nya egenskaper.

 Ny teknik kan halvera materialråvaran på kistor.
Ny teknik kan halvera materialråvaran på kistor. FOTO: Mostphotos

Med hjälp av biobindemedel i en organokatalytisk process, som enkelt uttryckt ökar hastigheten på en naturlig process genom en kemisk men ofarlig process, förses material som trä, textil och cellulosafiber med nya egenskaper. Till exempel kan materialen bli vattenavvisande, rötskyddade, styva och hållfasta utan fossilbaserade tillsatser. Detta skriver Ny Teknik.

Ser ut som papper

Cellulosamassan består av nyfiber av tall från miljömärkt skogsbruk och kommer i torkade block från ett massabruk. Ett block på 50 kilo räcker till 12 kistor. Massan pumpas in i en fibergjutningsmaskin, pressas och torkas. Varje kista tar några minuter att tillverka.

Materialet är tunt, 1,5 millimeter och har en densitet på 900 kilo per kubikmeter, vilket är högre än i en mdf-skiva.

– Det ser ut som papper. Men när man börjar testa materialet ser man hur starkt det är, säger Dan Blomstrand, ansvarig för biokompositområdet på Organocklick.

Finns efterfrågan

Tillsammans med kisttillverkaren Nyarp utvecklade Organocklick kistan där materialråvaran har halverats. När kistan är färdig vägen den 20 kilo, hälften så mycket som en vanlig kista som oftast tillverkas av spånmaterial.

På Nyarp märker man en ökad efterfrågan på kistor som har en mindre negativ påverkan på miljön.

– Det är en konservativ bransch, men det finns en efterfrågan som handlar om miljö och hållbarhet, säger Morgan Löfgren, vd på Nyarp.

Kistan ska börja säljas i slutet av 2017.

Läs mer: Havreskal ska bli möbler

Fakta: Kistor

I Sverige testas kistor av forskningsinstitutet Rise, tidigare SP Tekniska forskningsinstitut.

De godkänns av SBT, Samrådsgruppen Begravningsbranschen och träindustrin.

Kistan ska klara att jord hälls på den vid en jordbegravning, ett tryck på 200 kilo på en area av 100 gånger 300 millimeter.

Vid kremering får kistan inte börja brinna för fort, för att personalen ska hinna stänga luckorna.

Det finns en kisttillverkare som säljer en wellpappkista i Sverige, som enbart är avsedd för kremering.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen