Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 15 februari 2018

Nu kan vägarna öppnas för 74-tonnare

Nu har regeringen satt ned foten vad gäller tyngre lastbilar, upp till 74 ton. Trafikverket får befogenhet att besluta om vilka vägar som 74-tons lastbilar ska få köra på.

FOTO: Rolf Segerstedt

Regeringens beslut som kom idag gäller regelverket kring BK4-vägar, alltså sådana som anses vara lämpliga för särskilt tung trafik, med 74-tons lastbilar.

– Både jobb och klimat får fördelar av 74-tons lastbilar. Industrins godstransporter kan effektiviseras och då gynnas jobben, samtidigt som konkurrenskraften för svenska åkerier stärks, säger Tomas Eneroth, infrastrukturminister, på regeringens hemsida.

Trafikverket beslutar

Beslutet innebär att Trafikverket får beslutanderätt om vilka vägar som ska få trafikeras med 74-tons lastbilar.

I fjol, i maj, röstade riksdagen ja till regeringens förslag att införa en ny bärighetsklass för vägar, BK4, som tillåter transporter med fordon på upp till 74 ton. Den 1 juli i fjol infördes den nya bärighetsklassen för särskilt tung väggrafik, BK4, genom en ändring av lagen.

Begränsat vägnät

Tidigare har Land Skogsbruk skrivit om de utvärderingar som har skett av 74-tonstrafik på Skogforsk. Eftersom det handlar om ett begränsat vägnät är intresset att köra med 74-tonnare som helhet begränsat till ett fåtal aktörer, är slutsatsen. Även Skogsindustrierna har efterlyst en öppning för 74-tonstrafik på hela det allmänna vägnätet.

– Vi är mycket glada över det här beslutet som kommer medföra effektiviseringar av skogsnäringens vägtransporter, vilket gynnar både klimatet och de svenska företagens konkurrenskraft, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Vägnätet ska stärkas för 74-tonnare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen