Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 16 december 2017

Mer muskler på gallringsskotare

Rottnes två minsta skotare får från årsskiftet en kran med mer muskler. Det handlar om vikarmskranen RK105 som tillverkaren hävdar är 20 procent starkare än föregångaren.

 Rottnes minsta gallringsskotare får från årsskiftet en ny vikarmskran med mer muskler.
Rottnes minsta gallringsskotare får från årsskiftet en ny vikarmskran med mer muskler.

Familjeföretaget Rottne i Småland berättar att bakom den nya kranen ligger ett delvis nytänkande som ska lyfta de mindre skotarnas kapacitet.

Den nya kranen är förstärkt för att kunna ge en högre lyftkraft. Kranen RK 105 har ett lyftmoment på 105 kNm (kilonewtonmeter) att jämföra med cirka 87 kNm på den tidigare modellen RK85. Lyftvinkel har också ökat med ungefär fem grader.

– Det är tre huvuddelar som har fått en ny konstruktion jämfört med den gamla kranen: pelaren, lyftcylindern och lyftarmen. Kort sagt så är det en helt ny kran med ökad hållfastighet, säger Filip Wirbladh, konstruktör på Rottne Industri i en kommentar.

 Här ser man nyheterna på Rottnes nya vikarmskran RK 105.
Här ser man nyheterna på Rottnes nya vikarmskran RK 105. FOTO: Företagsbild

RK 105 har dubbelteleskop och en alternativ räckvidd på 7,5 meter, 9,3 meter och 9,7 meter. Den kommer att monteras som standardkran på samtliga F10D och F11D som levereras ut till kunder från och med årsskiftet.

– Det känns kul att kunna möta kravet på en produkt som våra kunder har efterfrågat på just de här modellerna, säger Jörgen Ivarsson, försäljningschef Norden på Rottne.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen