Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 5 mars 2018

Lego byter plast mot sockerrör

Lego fasar nu ut den fossilbaserade plasten och ersätter den med växtbaserad plast i slutet av året.

 Legoland.
Legoland. FOTO: Mostphotos

Lego har sedan 1963 använt sig av en oljebaserad ABS-plast. År 2014 tillverkade Lego uppemot 60 miljarder. vilket krävde 77 000 ton råvara, enligt Feber.se. Under senare år har det danska leksaksföretaget plöjt ned 100-tals miljoner kronor för att övergå till hållbara material.

Fasar ut oljeplasten

Nu ska Lego fram till slutet av året fasa ut de traditionella plastlegobitarna och ersätta dem med nya material baserade på sockerör. I slutet av året ska de första växtbaserade legobitarna börja tillverkas, skriver Aktuell Hållbarhet.

Till en början ska de nya legobitarna stå för mellan en och två procent av Legos produktion. Målet dock att helt sluta använda oljebaserad plast 2030, i såväl leksaker som förpackningar.

Går att återvinna

De nya legobitarna kommer att hålla lika bra som traditionellt lego. de kommer också att gå att återvinna, dock utan att vara helt nedbrytningsbara. Till en början kommer de endast att utgöra 1-2 procent av Legos totala produktion men tanken är att tillverkningen så småningom ska skalas upp för att ersätta en större del av den fossilbaserade plasten.

LÄS OCKSÅ: Kemins hemliga bioflört

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen