Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 10 oktober 2018

Komatsu vill bygga ny fabrik för skogsmaskiner

Komatsu Forest vill bygga en helt ny fabrik för tillverkning av skogsmaskiner i Umeå.

– Som vi förstår det en av de större industriella investeringar som görs i Sverige just nu och en av de större investeringarna i företagets historia, säger Mitsuru Ueno, VD för Komatsu Forest.

 En skotare, Komatsu 875, från Komatsu Forest.
En skotare, Komatsu 875, från Komatsu Forest. FOTO: Pressbild

Komatsu Forest är världens näst största tillverkare av skogsmaskiner med huvudkontor och fabrik i Umeå. Nu vill företaget bygga en helt ny fabrik med högt ställda krav på arbetsmiljö, säkerhet och produktkvalitet.

”Vi vill ha en fabrik som är anpassad utifrån människans möjligheter, där teknik, god ergonomi och säkerhet främjas och verkar för god kvalitet för tillverkningen”, säger Martin Ärlestig, fabrikschef vid Komatsu Forest, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Komatsu köper Quadco och Southstar

Fokus på miljöansvar

En annan viktig del i den planerade fabriken är att ta ett stort miljöansvar.

– När en fabrik byggs ny från grunden kan miljövänliga lösningar finnas med hela vägen. Vårt mål är att bli CO2 neutrala i vår produktion, säger Martin Ärlestig.

Stöd krävs för att planerna ska gå i lås

Om planerna går i lås hoppas Komatsu Forest att bygget kan påbörjas under nästa år. Men för att ett beslut om en investering i en ny fabrik ska realiseras krävs att Komatsu Forest får ett antal stöd.

Det handlar dels om en hållbar infrastrukturlösning som möter framtida behov av transporter både via väg och järnväg och dels om ett regionalt investeringsstöd som komplement till den stora satsning som företaget gör.

LÄS MER: Mindre antal skotare registrerade

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen