Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 28 juli 2017

Första skotar-skördaren satt på prov

Horndal

Sveaskog testar sedan oktober 2015 en amerikansk Timberpro 840 Combo i slutavverkning. Det är en kombinerad skördare och skotare och den första i sitt slag i Sverige.

 Stor gripförmåga vid skotarläge på.
Bild 1/4 Stor gripförmåga vid skotarläge på. FOTO: Trons
 Land Skogsbruk. MED HJÄLP AV EN STOCK BREDDAS LASTFÖRMÅGA FÖR SKOTARLÄGE PÅ Sveaskogs Amerikanska Timberpro. Skogsmaskinen som man på ett enkelt sätt kan bygga om från skördare till skotare. Personerna på bild är maskinförare Christer Hallgren från Avesta, tel 070-787 32 50 och Lennart Hult (klädd i reflexväst) från Sveaskog, tel. 070-625 04 65. Best. Åsa Nilsson Rönnqvist. Text: Lars Vernersson. Foto: Trons
Bild 2/4 Land Skogsbruk. MED HJÄLP AV EN STOCK BREDDAS LASTFÖRMÅGA FÖR SKOTARLÄGE PÅ Sveaskogs Amerikanska Timberpro. Skogsmaskinen som man på ett enkelt sätt kan bygga om från skördare till skotare. Personerna på bild är maskinförare Christer Hallgren från Avesta, tel 070-787 32 50 och Lennart Hult (klädd i reflexväst) från Sveaskog, tel. 070-625 04 65. Best. Åsa Nilsson Rönnqvist. Text: Lars Vernersson. Foto: Trons
 Mmaskinförare Christer Hallgren från Avesta och Lennart Hult från Sveaskog testar Sveaskogs Amerikanska Timberpro.
Bild 3/4 Mmaskinförare Christer Hallgren från Avesta och Lennart Hult från Sveaskog testar Sveaskogs Amerikanska Timberpro. FOTO: Trons
 Maskinförare Christer Hallgren kör amerikanska Timberpro.
Bild 4/4 Maskinförare Christer Hallgren kör amerikanska Timberpro. FOTO: Trons

Maskinen har nu cirka 3 500 driftstimmar i arbetsområdet i norra Bergslagen.

Varför provar Sveaskog en maskin av den här typen?

– Anledningen är att Timberpro Combon ger förutsättningar för att med samma maskin först avverka och sedan skota både virke och grot vid samma tillfälle. Det sparar både flyttningstid och pengar i jämförelse med tre maskiner som ska till samma plats, förklarar Lennart Hult, senior teknikspecialist på Sveaskog.

Kan bära med markskonare

Avverkningsobjekten blir också mindre i volym, flera sortiment ska tillverkas och markskador ska undvikas. Timberpron kan ha med sig så kallade markskonare på lastbäraren som enkelt kan läggas ut på marken vid behov.

 Verktygen som behövs för att bygga om skördaren till skotare. 
Verktygen som behövs för att bygga om skördaren till skotare. FOTO: Trons

En annan fördel är att samma förare både får avverka och skota virket och bestämmer själv hur arbetet ska läggas upp.

Ram, kran och hytt är uppbyggda enligt de säkerhetskrav som gäller i USA. Maskinens yttermått är likvärdiga med andra maskiner men den kraftiga konstruktionen gör att vikten är 36 ton med band. Totalvikten som skotare med 25 ton last är cirka 61 ton men tack vare bärytan på tio kvadratmeter och maskinens viktfördelning, cirka 40 procent fram och 60 procent bak, är inte marktrycket högre än för andra stora skotare.

Ökat krankapaciteten

– Under år 2016 följde vi upp maskinen tekniskt och prestationsmässigt, och vi gjorde efter hand förändringar för att öka maskinens tidsutnyttjande och prestation, säger Lennart Hult.

– Vi har bland annat effektiviserat maskinens smörjsystem, ökat kapaciteten på motorvärmaren, ändrat slangdragningen för att lättare kunna byta redskap och ändrat maskinens hydraulfunktioner vilket ökat krankapaciteten avsevärt. Dessutom har motorns bränsleåtgång minskat.

Uppföljning föder utveckling

De förändringar som är gjorda verkar positiva, enligt Lennart Hult. En viktig förutsättning när maskinen köptes var att produktivitet och kostnader minst skulle motsvara tvåmaskinsystemet.

– Vi kör nu vidare en längre period med fortsatt uppföljning. Vi har goda förutsättningar med engagerade, kunniga förare och bra service som är nyckelfaktorer för framgång.

– Om det blir fler Combomaskiner inom Sveaskog får resultat och utveckling visa. Uppföljning föder utveckling, säger Lennart Hult.

Fakta: Timberpro 840 C Combo

Motor: 6-cylindrig Volvo Penta TAD 873 VE.

Effekt: 235 kW (320 hk) vid 2 200 rpm, vridmoment 1 300 Nm.

Tranmission: Hydrostatisk mekanisk med NAF tvåstegsväxellåda, Rexroth pump och motorer.

Boggi: NAF.

Hjul: 780/50-28.5.

Marktryck med maxlast: framboggi 0,44kg/cm2, bakboggi 0,70 kg/cm2.

Kran: Timberpro standard skotarkran, 9,7 m, 1,8 m utskjut.

Grip: HSP Gripen 050.

Skördaraggregat: Logmax 6000B, Logmate 500 mätsystem.

Rede: GCS, 9 m2 lastarea, breddningsbart från 3 400 mm till 5 700 mm.

Hyttrotation: 360 grader.

Bredd: 3 260 mm med hjul, 3 400 mm med band.

Höjd: 3 750 mm.

Längd: 10 400 mm

Bränsletank: 400 liter.

Vikt: 31 600 kg med hjul.

Maxlast: 25 000 kg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen