Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 3 juli 2017

Enklare och mer energisnålt att tillverka papper

En ny studie visar att det är möjligt att tillverka tryckpapper och kartong med enklare och mindre energikrävande metoder än i dag.

 Här vid Holmen Papers pappersbruk Braviken har forskarna utvecklat en effektivare metod för att tillverka papper och kartong.
Här vid Holmen Papers pappersbruk Braviken har forskarna utvecklat en effektivare metod för att tillverka papper och kartong. FOTO: Lasse Modin

Forskare vid Mittuniversitetet har i samarbete med Holmen, SCA och Stora Enso forskat kring hur tekniken vid tillverkningen av tryckpapper och kartong kan bli mer effektiv och spara energi.

”Vid fullskaletester har vi visat att vi kan minska energiförbrukningen med cirka 25 procent jämfört med dagens teknik i pappersbruken. Studien har stor relevans för svensk pappersproduktion”, säger Per Engstrand, professor i kemiteknik vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Enklare och mer effektiv tillverkning

Studien visar att det är möjligt att förbättra tillverkningsprocessen. Genom att mjukgöra ved via ökad temperatur i kombination med en tillsats av små mängder sulfit och ökad intensitet vid flisraffinering, kan energieffektiviteten i raffineringssteget bli märkbart bättre. Det gör i sin tur att de efterföljande stegen silning och rejektraffinering kan tas bort. Hela processen blir enklare och mer energieffektiv. Resultaten visar att det går att minska energiförbrukningen med 30 procent för tryckpapper och 27 procent för kartongtillverkningen. Det minskar även koldioxidutsläppen och pappersproduktionens klimatpåverkan. Demotesterna har utförts vid Holmen Papers pappersbruk Braviken.

”Det är mycket intressant att vi i demoskala kunde konstatera att flera steg i processen för pappersproduktion kan tas bort och trots detta behålla samma papperskvalitet”, säger Per Engstrand.

Tror på halvering av energiåtgången

Forskarnas mål är att visa hur industrin kan tillverka tryckpapper och kartong med hälften så mycket energi som användes år 2011 då forskningsprojektet startade. Enligt de studier som hittills genomförts bedöms slutmålet med 50 procents energireduktion som fullt realistiskt.

Forskningen har bedrivits med stöd från Energimyndigheten, KK-stiftelsen och Norges Forskningsråd.

Relaterade artiklar

Till toppen