Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 22 februari 2018

Eldrivna snöskotrar ger tystare skogsfärd

Världens första eldrivna snöskotrar är på väg att gå till serietillverkning.

 De eldrivna snöskotrar som nu går till serieproduktion har samma chassi som en större tillverkares snöskotrar.
De eldrivna snöskotrar som nu går till serieproduktion har samma chassi som en större tillverkares snöskotrar. FOTO: Mostphotos

Elbilar, elcyklar och elmotorcyklar. Nu är det dags för snöskotrarna. Det är i finska Lappland, i Rovaniemi, som innovationsföretaget Aurora Powertrains nu lanserar världens första serietillverkade eldrivna snöskoter.

– Uifrån det vi känner till så är vi först, säger Ari Karjalainen, vd för Aurora Powertrains, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Exempel finns sedan tidigare på eldrivna snöskotrar där flesta är manuellt byggda, däribland McGill Electric Snowmobil, från 2013, där ett exemplar användes för att samla in klimatdata på Grönland.

Liknar de bränsledrivna

Serietillverkningen på Aurora sker till en början i tio exemplar. Utseendemässigt skiljer sig de eldrivna snöskotrarna inte från bränsledrivna föregångar, då chassit kommer från en etablerad tillverkare.

Upplevelsen skiljer sig dock, eftersom den låter mindre och inte släpper ut några avgaser. När Sveriges Radio provkör den så är dock körningen inte helt knäpptyst, skriver radionkanalen.

Den eldrivna snöskotern kräver också mer planering av färden. Räckvidden ligger på cirka fem mil, vilket är en knapp femtedel av körsträckan på en full tank för en bränsledriven snöskoter. Även köpupplevelsen skiljer sig åt, då priset för en eldriven snöskoter ligger mellan tre och fyra gånger så högt som för en vanlig skoter.

LÄS OCKSÅ: LRF: Stoppa kaoset med snöskotrarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen