Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 1 april 2018

Blixtsnabb och eldriven snöskoter

Nu presenterar det kanadensiska företaget Taiga den första eldrivna serietillverkade snöskotern. Och det är en riktig best. 0 till 100 på tre sekunder. 

 Den första serieproducerade eldrivna snöskotern Taiga TS2 kan köra 100 kilometer på en laddning. Men det går fort. 0 till 100 på tre sekunder.
Den första serieproducerade eldrivna snöskotern Taiga TS2 kan köra 100 kilometer på en laddning. Men det går fort. 0 till 100 på tre sekunder.

Det kommer allt fler elfordon och nu är det dags för en eldriven snöskoter. Det kanadensiska företaget Taiga presenterar modellen TS2, som blir den första serieproducerade eldrivna snöskotern i världen, enligt uppgifter på producentens hemsida. 

Inga växlar

Snöskotern TS2 väger strax under 227 kilo, är 3,13 meter lång och 1,16 meter bred från skida till skida. Den har inga växlar utan elmotorn, med ett vridmoment på 250 newtonmeter och en effekt på 80 kilowatt, driver direkt på bältet. Det gör att det går undan. 0 till 100 kilometer i timmen på tre sekunder. 

Laddas på två timmar

Men det är ingen längre räckvidd på ekipaget. En laddning tar dig omkring 100 kilometer, jämfört med 200 till 300 kilometer med en vanlig bensindriven snöskoter. Med en sådan kan man dessutom ta med sig en reservdunk bensin, vilket kan vara bra att ha på fjället. Taiga uppger att man kan ladda upp litiumbatteriet till 100 procent på två timmar. Eller köpa till en snabbladdare som kan ladda batteriet till 80 procent på 20 minuter.

Priset startar på 15 000 amerikanska dollar, eller dryga 120 000 kronor.  

Relaterade artiklar

Till toppen