Billerud Korsnäs pappersbatterier ger smartare förpackningar
Billerud Korsnäs utvecklar tillsammans med Uppsala Universitet ett pappersbatteri för smartare förpackningar.
Med hjälp av ren cellulosa från alger har Billerud Korsnäs tagit fram likadana fibrer som företaget i normalfall använder för tillverkning av förpackningsmaterial. Tekniken har utvecklats ihop med forskare vid Uppsala universitet och gör det möjligt att utveckla billiga och miljövänliga batterier i stor skala.
– Genom att vi lyckats skapa en gemensam plattform kan vi jobba fokuserat framåt mot en avancerad produkt som går att producera på ett bra sätt, säger Lars Sandberg, projektledare inom innovation på Billerud Korsnäs, i en skriftlig kommentar.
Ger smartare förpackningar
Pappersbatterierna kan exempelvis användas som en del i smarta och hållbara förpackningar, som kan spåras med exempelvis ljussensorer. I realtid går det att få information om temperaturer, positioner och andra aspekter för att följa en produkt under en transport. I sin tur kan man koppla upp den smarta förpackningen mot en med hjälp av blockkedjor, blockchain, så att förpackningen går att spåra under mellan olika leverantörer en hel transportkedja.
Större skala
Med cellulosa från träfibrer går det att i stor skala tillverka återvinningsbara kartonger och batterier.
– Pappersbatteriet är en avgörande pusselbit i strävan att ta fram smarta förpackningar som kräver små hållbara strömkällor, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.
Möjligt att återanvända
Istället för att lagra energi med litiumbatterier kan papper användas för att lagra energi som gör det möjligt att återanvända materialet, vilket skapar stora hållbarhetsfördela, betonar han.
LÄS OCKSÅ: Forskare vill återvinna framtidens batterierLÄS OCKSÅ: Papper kan bli energikick i bilar
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.