Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 12 april 2018

Bil körde tusen mil på grön bensin

Metanolbränsle baserat på skogsrester har kunnat driva en bil över tusen mil, visar en LTU-studie.

FOTO: LTU

Över tusen mil har en Saab 9-5 BioPower framförts med ett biobaserat metanolbränsle som har tillverkats av svenska skogsrester. Bilen kördes med det svenskbaserade metanolbränslet M56, som har tillverkats av Luleå tekniska universitet och dess forskningsanläggning LTU-Green Fuels.

Fungerar nu

Målet var att undersöka hur väl en E85-bil fungerar med biobränsle under en längre tids körning.

– Frågan var hur en E85-personbil skulle gilla att köra med skogsrester i tanken. Resultatet visar att E85-bilar mycket väl kan köras på biometanolblandning. Det här är ingen science fiction, det fungerar här och nu, säger Rikard Gebart, professor i energiteknik vid LTU, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Efter hemlinga forskningen – nu lanseras grön bensin

Standardutförande

En oljeservice hade genomförts på testbilen innan projektet började, men bilen var i övrigt standard från fabriken.

– Det som skiljer den här studien från tidigare med M56 är att vår metanol är 100 procent biobaserad och inte renad till kemisk kvalitet eftersom vi ville se om det gick att förenkla processen och ändå behålla motorprestandan, vilket visade sig gå alldeles utmärkt, säger Rikard Gebart.

Även om körningen aldrig var något problem så var motorgången ojämn vid många tillfällen under de första tio sekunderna, när bilen kördes med biobränsle. Efteråt monterades motor och bränslesystem ned och det visade sig att dessa inte hade tagit skada av körningen. Totalt har nu bilen körts 2 300 mil sedan testet startades, både på M56- och E85-bränsle.

LÄS OCKSÅ: Råmetanol kan bli framtidens bränsle

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen