Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 19 april 2018

Växjö stift anmäls för bristande naturhänsyn

Växjö stift, som har stora arealer skog, kritiseras nu och anmäls nu av en skogsgrupp, för att inte värna tillräckligt om djur och natur i skogarna.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: Mostphotos

Växjö stift är en stor lokal skogsägare som nu har dragit på sig kritik och anmälningar för att inte värna om djuren och naturen. Under våren har stiftet dragit på sig två anmälningar om brott mot miljöcertifieringen, skriver Sveriges Radio. Kritiken gäller bland annat de avverkningar som har skett.

– Det finns ju en del markägare som testamenterat sin skog till kyrkan, och då kan jag inte tänka mig att det är för att avverka, utan det är ju för att gynna naturhänsynen, säger Jan Brenander på skogsbruppen i Oskarshamn, till radiokanalen.

Kalhyggen i friluftsområde

Växjö stift fick för två år sedan liknande kritik för de avverkningar som skedde då. Ett friluftsområde utanför Vislanda drabbades av kalhyggen och nyplanteringar, trots att vandringslederna genom området har restaurerats med EU-medel.

– Det är väl just den här förlusten av riktig skog i ett strövområde, som förlorar väldigt mycket av sin naturskönhet när det i stället bara blir produktionsskogskaraktär, med kalhyggen och tät ungskog, säger Johan Marand vid Naturskyddsföreningen i Alvesta, till Sveriges Radio

Klas Gustavsson, förvaltningschef Växjö stift, uppger till radiokanalen stiftet försöker väga ekonomiska och naturvårds- och sociala mål mot varandra.

LÄS OCKSÅ: Jägare får betala dyrt för arrendet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen