Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 2 juli 2018

Torkan gör höstplantering hett

I spåren av torkan väntas höstplanteringen slå nya rekord och plantleverantörerna förbereder sig nu för en anstormning.

– Höstplanteringen har haft en ökande trend i flera år, men vi förväntar oss ett rekordhögt tryck i år, säger Johan Jonsson som är chef Södra Skogsplantor.

FOTO: Henrik Björnsson

Vårens och försommarens rekordvärme och brist på nederbörd har satt stopp för en del av skogsplanteringen, men enligt plantleverantörerna är det egentligen inte torkan i sig som hindrat planteringen.

– Nej, plantorna klarar nästan alltid torkan, säger Roger Johansson, affärsområdeschef vid Svenska Skogsplantor som årligen levererar ungefär 130 miljoner plantor för plantering.

Och Johan Jonsson på Södra Skogsplantor håller med.

– Har man bara gjort sin plantering på rätt sätt så klarar plantorna av torkan, säger han.

Utebliven markberedning

Det som i vissa fall stoppat planteringen är att man inte kunnat utföra markberedningen på grund av den höga brandrisken. Riskbedömningar och prognoser har fått styra och Johan Jonsson menar att de aldrig haft så här mycket skogsmaskiner stående.

– När vi summerar kommer det nog att visa sig att det är många som inte hunnit med sin plantering på grund av utebliven markberedning, säger Roger Johansson.

Nya rekord

Redan nu känner plantleverantörerna också av en ökad efterfrågan på plantor för hösten.

– Vi räknar med att höstplanteringen 2018 slår nytt rekord, under förutsättning att det går att markbereda som vanligt, säger Johan Jonsson på Södra Skogsplantor som förra året levererade drygt 36 miljoner plantor.

Roger Johansson på Svenska Skogsplantor räknar också med rekord.

– Andelen höstplantering har ökat för varje år men vi ser redan nu ett klart större intresse i år jämfört med den normala ökningen, så vi räknar med rekordsiffror, berättar han.

LÄS MER: Plantor värda miljoner i farozonen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen