Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 7 juni 2017

SMHI-tjänst om markbärighet

SMHI kan hjälpa skogsägare att minska markskador. Med en ny digital tjänst, som utvecklats tillsammans med Stora Enso, beräknas markens bärighet.

FOTO: Rolf Segerstedt

För att minska skador på känslig mark och från fullastade skogsmaskiner levererar SMHI nu ett markbärighetsindex, SMHI Timbr, till Stora Enso. Det är detaljerade prognoser över en månad i taget angående markens bärighet.

Kombineras med skogsdata

I markbärighetsindex kombineras SMHI:s data med skoglig data och tjänsten kan användas i planeringen av avverkning och gallring. Markbärighetsindex uppdateras varje dygn.

Mer skonsamt skogsbruk

– Vår egen metod för att minska markskador i kombination med SMHI:s markbärighetsindex gör att vi kan bedriva ett skogsbruk som är mer skonsamt för både natur och maskiner. Vi får nu ett kraftfullt beslutsunderlag, som innebär att vi i god tid kan välja ut trakter med bäst förutsättningar för avverkning, säger Henrik Lenning, produktionschef, Stora Enso Skog i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Till toppen