Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 8 september 2018

Självföryngring ska ge honom världens finaste kvalitetsskog

Dag Klingstedt, 70, har aldrig köpt en planta till skogen i Fårbo i Oskarshamn. Både tall och gran självföryngras.

 Planteringsfritt. Dag Klingstedt förnyar hela sin skog genom självföryngring. ”Det blir bättre kvalitet, de planterade skogarna är risigare”, säger han.
Planteringsfritt. Dag Klingstedt förnyar hela sin skog genom självföryngring. ”Det blir bättre kvalitet, de planterade skogarna är risigare”, säger han. FOTO: Torbjörn Esping

Dag Klingstedt har 160 hektar skog på två gårdar i nordöstra Småland. Det är mest tall på den magra rödjorden och mossjorden, men det finns också partier med gran.

”Inte lukrativt att vara bonde”

Här och där bryts skogen upp av små åkrar där det växer havre till viltet eller vall som han slår och säljer till hästägare. Korna slutade man med för länge sedan.

– Jag blev allergisk, det var tur det. Det var inte lukrativt att vara bonde, säger han och berättar att pengar från skogen har fått täcka underskotten på gården.

Dag Klingstedt skogsbruksstrategi är alltså självföryngring. Vid avverkning lämnar han fröträd och markbereder med grävmaskin.

”Kommer att bli världens finaste kvalitetsskog”

Sedan kommer plantorna i överflöd och fröträden avverkas. Trängseln och konkurrensen med björk gör att kvaliteten blir bra. Plantorna är så många att det också räcker till viltet.

– Här inne är det både gran och tallplantor överallt, säger han när han visar runt i skogen och fortsätter:

– Det kommer att bli lagom, och så är de lite pressade av björken. Det här kommer att bli världens finaste kvalitetsskog med tiden.

 När virket ska säljas använder Dag Klingstedt affärsformen leveransvirke.
När virket ska säljas använder Dag Klingstedt affärsformen leveransvirke. FOTO: Torbjörn Esping

Vi går över ett skifte med ljung. Tallplantor sticker upp ur de små buskarna. Dag Klingstedt visar en gammal åker där gran växt in under en skärm av björk.

– Jag tycker om björk, en björkskog gör en glad, en ren granskog är inte så trevlig när det är mörkt.

Hur tänker du kring naturhänsyn?

– Det tar jag så mycket jag behöver. Jag förstör inte mer än jag är tvungen till. Men det går inte till överdrift.

Skogen är överhuvudtaget lättare att gå i och mer omväxlande än vanlig planterad produktionsskog. Men det är klart att Dag Klingstedt förlorar tid på att vänta på de självföryngrade plantorna.

– Jag hade kanske tjänat två, tre år i början. Men jag hade inte haft mer skog här efter 25 år, då har det självföryngrade kommit ifatt. Och det blir absolut bättre kvalitet.

”Enkelt att lämna fröträd och slippa plantera”

Dag Klingstedt sköter skogen själv, han röjer och kör ut virket med skogsvagn och en enkel Zetor han fyndade på Blocket. Han får jobba mer med den självföryngrade skogen än han skulle behöva en vanlig planterad.

– Det är lite jobbigare, men på ett enkelt sätt. Det rätt så enkelt att lämna lite fröträd och slippa plantera. Men det är jobbigare eftersom man får hålla på och greja och småfixa med det.

När virket ska säljas använder Dag Klingstedt affärsformen leveransvirke. Då får han den entreprenör han vill ha, och avverkningen gjord som han vill ha den. Dessutom kan han sälja olika sortiment till olika köpare.

– Absolut. Det är inte alltid det går till Södra, jag kollar vilka som betalar mest. Men får diskutera, ibland kan de privata sågverken, som för tall till Setrasågen, betala 150 kronor över Södra.

Läs mer om

Till toppen