Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 12 september 2018

Såga säkert med rätt skydd – här är utrustningen du behöver

Motorsågen är ett av de farligaste arbetsredskap som finns. Men det finns skydd som minskar riskerna – både i såg och personlig skyddsutrustning.

 Att arbeta med motorsåg kräver bra skydd.
Att arbeta med motorsåg kräver bra skydd. FOTO: Istock/Mats P Ostelius

– Sågens skydd kan gå sönder utan att man vet om det och funktionen måste testas regelbundet, säger Dan Månsson, instruktör på Skogsstyrelsen.

Läs mer: Så felsöker du motorsågen – steg för steg

Enligt honom är skador från midjan och ner till tårna de vanligast förekommande.

– Man ska absolut aldrig arbeta med motorsåg utan att ha på sig godkänd skyddsutrustning. Och det är viktigt att man följer skötselråd som exempelvis tvättråd för skyddsbyxor.

Läs mer: Skippa verkstan – så vårdar du motorsågen själv

 Komplett skyddsutrustning för huggare, inklusive CE-märkt reflexväst som är ett lagkrav.
Komplett skyddsutrustning för huggare, inklusive CE-märkt reflexväst som är ett lagkrav. FOTO: Mats P Ostelius
 Denna symbol ska finnas på skyddskläder, kängor och stövlar. Motorsågen indikerar att utrustningen är godkänd för arbete med motorsåg. Det finns olika skyddsklasser – ju högre nummer, desto mer skydd.
Denna symbol ska finnas på skyddskläder, kängor och stövlar. Motorsågen indikerar att utrustningen är godkänd för arbete med motorsåg. Det finns olika skyddsklasser – ju högre nummer, desto mer skydd. FOTO: Mats P Ostelius
 I godkände skyddsbyxor finns ett fiberlager innanför det yttersta tyget. Skulle olyckan vara framme följer fibrerna med kedjan in under kedjekåpan och tvärstannar. Skadas själva sågskyddet ska byxorna kasseras men hål i det yttersta tyget får lagas. Sätt dock inte fast lappen i fiberlagret. – Följ tvättråden. Torkas byxorna för varmt finns en risk för att sågskyddet smälter, säger Dan Månsson.
I godkände skyddsbyxor finns ett fiberlager innanför det yttersta tyget. Skulle olyckan vara framme följer fibrerna med kedjan in under kedjekåpan och tvärstannar. Skadas själva sågskyddet ska byxorna kasseras men hål i det yttersta tyget får lagas. Sätt dock inte fast lappen i fiberlagret. – Följ tvättråden. Torkas byxorna för varmt finns en risk för att sågskyddet smälter, säger Dan Månsson. FOTO: Mats P Ostelius

Läs mer: Säkert och billigt – byt motorsågens reservdelar själv

 Sågskydd i nylonfiber finns också i huggarstövlar och huggarkängor.
Sågskydd i nylonfiber finns också i huggarstövlar och huggarkängor. FOTO: Mats P Ostelius
 Hjälmen är en färskvara som inte tål UV-strålning. Här bryts en äldre hjälm enkelt sönder med bara händerna. – Titta på stämpeln med datummärkning på skärmens insida. En hjälm håller i tre till fem år från tillverkningsdagen, säger Dan Månsson.
Hjälmen är en färskvara som inte tål UV-strålning. Här bryts en äldre hjälm enkelt sönder med bara händerna. – Titta på stämpeln med datummärkning på skärmens insida. En hjälm håller i tre till fem år från tillverkningsdagen, säger Dan Månsson. FOTO: Mats P Ostelius
 Skumgummi och plast i hörselkåporna stelnar med tiden och sluter då inte tätt. Hygiensatsen bör därför bytas en gång per år. Att visiret är helt och utan hål kontrolleras löpande.
Skumgummi och plast i hörselkåporna stelnar med tiden och sluter då inte tätt. Hygiensatsen bör därför bytas en gång per år. Att visiret är helt och utan hål kontrolleras löpande. FOTO: Mats P Ostelius
 Ett första förband, med en blodstoppare som viktigaste enskilda del, är obligatoriskt. – Det ska inte ligga i bilen utan i fickan på den som sågar, säger Dan Månsson.
Ett första förband, med en blodstoppare som viktigaste enskilda del, är obligatoriskt. – Det ska inte ligga i bilen utan i fickan på den som sågar, säger Dan Månsson. FOTO: Mats P Ostelius

Läs mer: Så skonar du kroppen – och motorsågen

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen