Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 5 december 2019

Planteringsmaskinen klarade första testet

Den nya planteringsmaskinen Plantma X har nu för första gången testats i fält.

– Det har gått riktigt bra och vi är optimistiska inför fortsättningen, säger projektledaren Michael Wallberg.

 Presentation av planteringsmasin Plantma X.
Bild 1/5 Presentation av planteringsmasin Plantma X. FOTO: Øyvind Lund
 Presentation av planteringsmasin Plantma X.
Bild 2/5 Presentation av planteringsmasin Plantma X. FOTO: Øyvind Lund
 Presentation av planteringsmasin Plantma X.
Bild 3/5 Presentation av planteringsmasin Plantma X. FOTO: Øyvind Lund
 Presentation av planteringsmasin Plantma X.
Bild 4/5 Presentation av planteringsmasin Plantma X. FOTO: Øyvind Lund
 Presentation av planteringsmasin Plantma X.
Bild 5/5 Presentation av planteringsmasin Plantma X. FOTO: Øyvind Lund

För ungefär ett år sedan blev det klart att Sveaskog och Svenska Skogsplantor, i samarbete med Grangärde Konsult och Innovation AB, skulle utveckla en ny planteringsmaskin med utgångspunkt från den 25 år gamla planteringsmaskinen Silva Nova. Den nya planteringsmaskinen har fått namnet Plantma X och har nyligen testats i fält för första gången.

– Vi har precis avslutat den första produktionstesten under 14 dagar och givetvis hittat många små förbättringspunkter att korrigera, men som helhet har det gått riktigt bra och det planteringsresultat vi sett hittills bådar gott, säger Michael Wallberg som är projektledare för Plantma X och affärs- och verksamhetsutvecklare på Svenska Skogsplantor.

Under testperioden har ungefär 15 hektar planterats.

– Jag tycker att det känns bra och nu vet vi att själva planteringsmomentet fungerar. Nu handlar det mer om intrimning och att få alla moment att fungera ihop, förklarar han.

Två operatörer

Som basmaskin används en konventionell skotare, en åttahjulig Eco Log 574E med en Volvo Penta 210kW motor. Markbredningsaggregatet är också välbeprövat och heter MidiFlex. Längst bak sitter den nya planteringsmodulen. Precis som på föregångaren Silva Nova krävs det två operatörer. En förare som kör maskinen och markberedaren samt en som sköter planteringsmodulen.

– Det kommer att vara ett teamwork mellan föraren och operatören av plantmodulen som har en viktig uppgift i att se till att plantmatningen flyter och eventuellt justera planteringsarmarna i sidled, säger Michael Wallberg.

Planteringspunkter

Vid plantering kommer varje planteringsarm att göra ett planteringsförsök var tredje sekund, och plantmagasinet rymmer mellan 10 000 och 20 000 plantor beroende på storlek på plantan. Planteringsintervallet går att justera och operatören kan flytta planteringsarmarna i sidled, men det är inte möjligt att sikta på en specifik planteringspunkt.

– Men om planteringspunkten hamnar på en sten eller stubbe sätter planteringsarmen ingen planta, säger Michael Wallberg.

Planterar snabbt

Plantma X kommer ofrånkomligen att jämföras med konventionell markberedning och manuell plantering.

– Det är givetvis det vi tävlar mot både när det gäller kvalitet och kostnad och vi kommer att göra allt för att Plantma X ska göra jobbet billigare till minst samma kvalitet, säger Michael Wallberg.

Den nya planteringsmaskinen har en maximal kapacitet att plantera cirka 2500 plant i timmen om den tekniska utnyttjandegraden är hundra procent. Det är ungefär lika mycket som en person planterar på en hel arbetsdag.

– Vi kommer givetvis inte att nå hundra procent, men min uppskattning är att den tekniska utnyttjandegraden kan bli cirka 80 procent, säger Michael Wallberg.

Produktionstest nästa år

Under våren 2020 ska maskinen testas i större skala på Sveaskogs marker i södra och norra Bergslagen och under sommaren 2020 ska Plantma X operera i södra Norrland och i Västerbotten. Det blir den nya planteringsmaskinen riktigt stora test. Produktionstesten ska visa under vilka förutsättningar som maskinen är effektiv och lönsam.

– Det finns såklart en brytpunkt och att hitta den är ett av målen med nästa års produktionstester, förklarar Michael Wallberg.

FAKTA: Preliminär maskinspecifikation Plantma X

Längd: 11 m.

Bredd: 3 m.

Vikt: 24,5 ton.

Växellåda: ECO19.

Hydraulik, pump: 180 ccm.

Hjul: 8 st 710/45×26,5.

Kran: Effer 100 2S.

Vikt: 24,5 ton, jämnt fördelat mellan fram o bak.

Bredd: 3,09 m.

Längd: 11 m.

Axelavstånd: 5,7 m.

Höjd: 3,85 m.

LÄS MER: Här är första bilden på nya planteringsmaskinen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen