Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 7 juli 2017

Komatsu allt närmare tätpositionen

John Deere och Komatsu toppar statistiken för antalet registrerade skotare i år. De båda märkena har legat i täten det senaste decenniet, men Komatsu har sakta knappat in på den amerikanska jätten och i år är det mycket jämnt mellan dem.

 Komatsu har under de senaste fem åren närmat sig John Deere på den svenska skotarmarknaden.
Komatsu har under de senaste fem åren närmat sig John Deere på den svenska skotarmarknaden. FOTO: Rolf Segerstedt

Antalet registrerade skotare har ökat med sju procent under det första halvåret 2017. I början av 2000-talet låg antalet registrerade skotare på cirka 350 maskiner per år. Men de senaste åren har siffran legat på cirka 300 maskiner per år. Trots att det avverkas lika mycket skog nu så behövs färre maskiner.

”Den största förklaringen till minskningen är säkert att skotarnas genomsnittliga storlek har ökat. Dessutom har skogsmaskinernas tekniska utnyttjandegrad förbättrats”, säger Torbjörn Johnsen på Skogsforum som sammanställt skotarstatistiken.

Två märken i topp

De två märken som dominerat de senaste 13 åren är John Deere och Komatsu. De har haft nästan två tredjedelar av marknaden tillsammans. De senaste fem åren har Komatsu närmat sig det amerikanska bolaget.

Under det första halvåret 2017 registrerades 44 John Deere-skotare och 42 Komatsu-skotare. John Deere har 32,8 procent av marknaden och Komatsu 31,3 procent.

Trio jagar täten

Bakom tätduon kämpar Ponsse, Rottne och Ecolog om övriga platser. Under 2017 har 21 Ponsse-skotare registrerats, vilket ger dem tredjeplatsen med 15,7 procent av marknaden. Rottne är fyra med 13 skotarregistreringar och 9,7 procent av marknaden medan Ecolog är femma med 10 registreringar och 7,5 procent av marknaden. Det har inte varit så jämnt mellan Rottne och Ecolog sedan 2005.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen