Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 7 april 2018

Heta tipset – förvara plantor under snön på hygget

Här kommer ett hett tips mitt under den kalla vårvintern: Kör ut och förvara dina plantor under snön fram till planteringssäsongen.

 Innan Benny Grahn kan lyfta ner plantkartongerna måste han gräva en grop där de kan förvaras fram till dess planteringssäsongen börjar
Bild 1/4 Innan Benny Grahn kan lyfta ner plantkartongerna måste han gräva en grop där de kan förvaras fram till dess planteringssäsongen börjar FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Benny Grahn i gropen och Jan Lidström langar tallplantor i kartonger för förvaring under ett snötäcke på ett hygge nära Piteå.
Bild 2/4 Benny Grahn i gropen och Jan Lidström langar tallplantor i kartonger för förvaring under ett snötäcke på ett hygge nära Piteå. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Totalt 5000 frysta tallplantor får vänta på att komma i jorden under ett tjockt lager med snö.
Bild 3/4 Totalt 5000 frysta tallplantor får vänta på att komma i jorden under ett tjockt lager med snö. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Benny Grahn skottar över plantkartongerna som rymmer 5000 tallplantor som ska planteras nr säsongen börjar.
Bild 4/4 Benny Grahn skottar över plantkartongerna som rymmer 5000 tallplantor som ska planteras nr säsongen börjar. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Tipset kommer från Benny Grahn, rutinerad skogsbrukare och skogsförvaltare på Piteå kommun.

– Metoden att köra ut plantorna på snön och gräva ner dom användes mycket förr i tiden då det inte fanns så mycket skogsbilvägar. Numera klarar man ofta transporterna via vägar på försommaren. Men ibland är det här bra, som här, säger Benny Grahn, och visar en lagring enligt snögrottemodellen.

Löst transporten med skoter

Han kör med skoter och kälke, ett smidigt transportsätt just nu när snön är meterdjup. Hygget ligger norr om Piteå i Norrbotten, där gräver han bort snön och hivar ner ett antal lådor med totalt 5 000 tallplantor.

– Hygget är på knappt två hektar och det har bränts och ska planteras på försommaren. Problemet är att det är väldigt sankt och blött mellan närmaste väg och hygget. Genom att köra ut plantorna med snöskoter nu har vi löst den svåra transporten. När det är dags kan plantörerna bara ta rören på axel och promenera hit och göra jobbet, väldigt smidigt.

Inga risker

Benny Grahn ser inga risker med att lämna plantorna på hygget.

– I år är det mycket snö och jag lägger på isolerskivor innan jag lägger snö på lådorna. Blir det lite varmare några dagar under våren så behålls temperaturen på minussidan. När snön i stort sett töat bort går jag hit och kollar, men då ska det vara stövelföre, säger han.

Kan passa vissa

På morgonen innan han körde ut lådorna till hygget hämtade han dem hos Svenska Skogsplantor där de förvarats i kylutrymme kring 4 minusgrader.

– Vi rekommenderar metoden där andra alternativ kan bli ett problem. Metoden har varit lite bortglömd men kan nog passa många skogsägare med mindre hyggen där transporterna kan bli svåra på försommaren, säger Tomas Jansson, på Svenska Skogsplantor.

Kan spara tid och pengar

Han säger att mellanlagring av deras fryslagrade plantor i snö passar bra.

– Det kan spara både tid och kostnader under det kommande planteringsarbetet. Utöver i Piteå har vi även kunder i Tornedalen som använder metoden i år.

Tomas Jansson säger att det är viktigt att den som ska använda metoden beställer och avropar sina plantor tidigt.

Tips till den som är intresserad av metoden:

Skotta bort snön på en torr och gärna skuggig plats vid eller på hygget.

Ställ ut kartongerna nere i snögrottan i högst två lager.

Täck kartongerna med granris, halm eller isolerskivor och skotta över med snö.

Inspektera snöplantlagret återkommande.

Inför plantering, bryt grottan och skotta bort snön tidigast 10 dagar och senast 5 dagar innan plantering.

Lådorna ska stå i skugga, gör 3-4 cirka 5 cm stora hål i lådan för att minska risken för mögel.

Öppna locken omedelbart när torven tinat och då är det dags att plantera.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen