Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 25 augusti 2018

Gymnasietjejer fick lära om skog

Ett tiotal unga tjejer från Stockholmsområdet har fått lära sig mer om hur de kan göra skillnad för klimatet, med hjälp av skog. Kursen arrangerades av SLU.

 Skogsbesök tillsammans med Skogsstyrelsens Hanna Glöd.
Skogsbesök tillsammans med Skogsstyrelsens Hanna Glöd. FOTO: SLU

Under förra helgen samlade SLU ett tiotal gymnasieungdomar för en ”klimatkurs för tjejer”. Syftet är att intressera fler storstadstjejer för skogen.

”Behövs fler utbildade”

Ledare för kursen var de två SLU-studenterna Isabella Hallberg Sramek och Karolina Ottosson som båda studerar till jägmästare

– Skogen, både som förnyelsebar råvara men också som kolsänka, har en oerhört viktig roll i klimatfrågan. Vi kommer därför att se ett allt högre tryck på skogen i framtiden. Därför behövs det fler utbildade som kan säkerställa att skogen nyttjas på ett hållbart sätt, säger Karolina Ottosson.

”Vill göra skillnad”

Deltagarna, som bodde på Hellasgården, nära Nackareservatet, beskrivs som nyfikna, klimatengagerade och lyhörda.

– Detta är tjejer som snart kommer att avsluta eller precis har avslutat gymnasiet, och som vill vara med och göra skillnad för klimatet. De var därför en oerhört rolig grupp att leda, säger Isabella Hallberg Sramek.

Hållbart skogsbruk

Deltagarna fick lära sig om bland annat de globala hållbarhetsmålen och hållbart skogsbruk, och de fick göra på WWF, LRF, Skogsindustrierna samt Näringsdepartementet för att belysa olika perspektiven på hur skogen gör klimatnytta. En av dagarna gjordes ett ”skogsbesök” med Skogsstyrelsen.

– Skogen bidrar med många nyttor för oss människor, men också för dess djur, växter och svampar. Att den dessutom kan hjälpa oss att minska vår klimatpåverkan, gör den till en fantastisk resurs som vi måste vara rädd om och vårda ansvarsfullt, säger Isabella Hallberg Sramek.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen