Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 14 september 2017

Fler avverkningar i södra Sverige

Avverkningarna i Götaland har ökat kraftigt i år. I norra Sverige har utvecklingen gått åt andra hållet.

FOTO: Rolf Segerstedt

Ökningarna gäller avverkningsanmälningar gjorda under årets första sju månader jämfört med samma period förra året – både sett till antal och areal, rapporterar Skogsstyrelsen.

Tydlig uppgång

Antalet avverkningsanmälningar ökade med 22 procent till cirka 14 500. Mängden areal ökade med 28 procent till över 41 000 hektar.

Rekordnotering

Siffrorna uppges vara de högsta under den femårsperiod som statistiken redovisats.

– Vi har för närvarande en högkonjunktur där bland annat byggandet, även i trä, ser ut att öka rejält. Sågverksindustrin förefaller också gå bra, inte minst i söder. Ökningen i avverkningsanmälningar i söder är en indikation som antyder att högkonjunkturen fortsätter, säger Erik Sollander, skogspolitisk strateg på Skogsstyrelsen, i en skriftlig kommentar.

Nedgång i norr

Utvecklingen i norra Sverige gick i motsatt riktning under perioden även om förändringen inte är lika tydlig som i södra Sverige. Någon förklaring till skillnaden mellan norra och södra Sverige har Skogsstyrelsen inte i dagsläget.

LÄS OCKSÅ: Dom: Fel att publicera avverkningsanmälningar på nätetSkogsstyrelsen överklagar dom om avverkningsanmälningar

Relaterade artiklar

Till toppen