Brist på arbetskraft ökar behovet av maskinell röjning
Röjningsbehovet i skogen är stort, samtidigt som det är svårt att få tag på kunnig arbetskraft som kan göra jobbet.
Nu hoppas kraftbolaget Eon väcka intresset för maskinell röjning hos entreprenörer och skogsägare.
– Vi måste få röjningsjobbet gjort och när det inte finns arbetskraft så måste vi få upp intresset för maskinell röjning. Det är dags att branschen tittar på möjligheterna. I Kanada och Finland används maskiner vid röjning, men inte i Sverige, säger Johan Svensson, skoglig underhållsingenjör på Eon.
Bjudit in till nätverksträffar
Eon har totalt 137 000 kilometer ledningsgator som ska röjas i snitt vart åttonde år. Från och med 2020 har man som krav att minst 10 procent av röjningarna ska utföras maskinellt för att öka till hela 35 procent år 2027, en tydlighet som kommer att innebära stor aktivitet kring maskinell röjning.
För att få fler intresserade av maskinell röjning har Eon bland annat bjudit in branschen till nätverksträffar för att diskutera maskinell röjning. Entreprenörer, maskintillverkare såväl som markägare har bjudits in. Om fler markägare vill testa maskiner i röjningsskogen blir underlaget större för de entreprenörer som är villiga att investera i maskiner.
Har arrangerat maskindemonstrationer
Tillsammans med det finska maskinföretaget Usewood har Eon arrangerat maskindemonstrationer på tre olika platser i landet. Men det finns fler maskiner som kan ta sig an röjningar. I Eksjö i Småland finns Ekströms skogsservice, som har en Kaiser S12, tillverkad i Lichtenstein. Aggregatet som sitter på maskinen är kanadensiskt.
– Den här maskinen är bra och den kör vi med på heltid, säger Johan Persson.
Klarar runt 70 procent
När en enskild skogsägare röjer så väljer han eller hon vilka stammar som ska sparas. Men är det möjligt med en maskin?
– Ja, vi har instruktioner för hur våra ledningsgator ska röjas, allt ska inte röjas bort och det fungerar med maskin. Än har denna teknik inte provats vid vanlig skogsröjning, men jag tror att vi kommer dit. Om det handlar om en riktigt tät röjning där höjden på det som ska röjas är runt 2 meter så finns det maskiner som kan grensla. Vi ska inte tänka att en maskin klarar 100 procent av röjningen, snarare 70 procent, Resten får man ta manuellt, säger Johan Svensson.
LÄS MER: Röj i tid och spara pengarLÄS MER: Privata skogsägare bäst på röjning
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.