Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 24 oktober 2019

Brist på arbetskraft ökar behovet av maskinell röjning

EKENÄSSJÖN

Röjningsbehovet i skogen är stort, samtidigt som det är svårt att få tag på kunnig arbetskraft som kan göra jobbet.

Nu hoppas kraftbolaget Eon väcka intresset för maskinell röjning hos entreprenörer och skogsägare.

 En maskin kan klara upp till 70 procent av röjningen, sedan får manuell arbetskraft ta vid.
En maskin kan klara upp till 70 procent av röjningen, sedan får manuell arbetskraft ta vid. FOTO: Marie Henningsson

– Vi måste få röjningsjobbet gjort och när det inte finns arbetskraft så måste vi få upp intresset för maskinell röjning. Det är dags att branschen tittar på möjligheterna. I Kanada och Finland används maskiner vid röjning, men inte i Sverige, säger Johan Svensson, skoglig underhållsingenjör på Eon.

 Johan Svensson, skoglig underhållsingenjör på Eon.
Johan Svensson, skoglig underhållsingenjör på Eon. FOTO: Marie Henningsson

Bjudit in till nätverksträffar

Eon har totalt 137 000 kilometer ledningsgator som ska röjas i snitt vart åttonde år. Från och med 2020 har man som krav att minst 10 procent av röjningarna ska utföras maskinellt för att öka till hela 35 procent år 2027, en tydlighet som kommer att innebära stor aktivitet kring maskinell röjning.

 Vid maskindemonstrationen kunde besökarna se att det går att röja i vanlig ungskog med maskin.
Vid maskindemonstrationen kunde besökarna se att det går att röja i vanlig ungskog med maskin. FOTO: Johan Svensson

För att få fler intresserade av maskinell röjning har Eon bland annat bjudit in branschen till nätverksträffar för att diskutera maskinell röjning. Entreprenörer, maskintillverkare såväl som markägare har bjudits in. Om fler markägare vill testa maskiner i röjningsskogen blir underlaget större för de entreprenörer som är villiga att investera i maskiner.

Har arrangerat maskindemonstrationer

Tillsammans med det finska maskinföretaget Usewood har Eon arrangerat maskindemonstrationer på tre olika platser i landet. Men det finns fler maskiner som kan ta sig an röjningar. I Eksjö i Småland finns Ekströms skogsservice, som har en Kaiser S12, tillverkad i Lichtenstein. Aggregatet som sitter på maskinen är kanadensiskt.

– Den här maskinen är bra och den kör vi med på heltid, säger Johan Persson.

 Tillsammans med det finska maskinföretaget Usewood har Eon arrangerat maskindemonstrationer på tre olika platser i landet.
Tillsammans med det finska maskinföretaget Usewood har Eon arrangerat maskindemonstrationer på tre olika platser i landet. FOTO: Marie Henningsson

Klarar runt 70 procent

När en enskild skogsägare röjer så väljer han eller hon vilka stammar som ska sparas. Men är det möjligt med en maskin?

– Ja, vi har instruktioner för hur våra ledningsgator ska röjas, allt ska inte röjas bort och det fungerar med maskin. Än har denna teknik inte provats vid vanlig skogsröjning, men jag tror att vi kommer dit. Om det handlar om en riktigt tät röjning där höjden på det som ska röjas är runt 2 meter så finns det maskiner som kan grensla. Vi ska inte tänka att en maskin klarar 100 procent av röjningen, snarare 70 procent, Resten får man ta manuellt, säger Johan Svensson.

LÄS MER: Röj i tid och spara pengarLÄS MER: Privata skogsägare bäst på röjning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen