Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 28 maj 2018

Brandfaran stoppar skogsarbetet

Risken för brand är extrem i flera delar av Sverige. Älvdalens besparingsskog i norra Dalarna är ett av de skogsbolag som tvingats stoppa sitt planerade arbete.

FOTO: Istock

I nästan hela landet, med undantag för delar av Jämtland och norra Östesjökusten, råder just nu stor risk för brand enligt SMHI. I Dalarna ligger brandfaran på mellan fyra och fem på en femgradig skala och flera skogbolag tvingas nu att stoppa alla planerade markberedningar och slutavverkningar.

Säkerhetsåtgärder och arbetsstopp

Älvdalens besparingsskog i norra Dalarna är ett av de bolag som fått avbryta sitt arbete på grund av den extrema torkan och den stora risken för brand. Det rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Under fredagen beslutade man att plocka bort kedjorna på de gallringsmaskinerna som används vid ett av de får arbeten som pågår i hettan och brandvakter har kallats in för att säkerställa att brand inte uppstår.

– Två lag står helt stilla, vår markberedare har inte kommit igång alls och på ett ställe har vi avbrutit eftersom det inte går att köra där utan kedjor, säger Per-Olov Olsson, produktionsledare vid Älvdalens besparingsskog, till SVT Nyheter.

Fortsätter torkan stoppas allt

Älvdalens besparingsskog har stoppat allt arbete förutom viss gallring, som anses något mindre riskfyllt. Men kommer ingen nederbörd och markerna blir ännu torrare kommer man stoppa allt arbete. Risken för det är överhängande då inget regn är i sikte enligt väderprognosen.

LÄS OCKSÅ: MSB varnar för extrema brandrisker

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen