Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 7 november 2017

Bra med tidig röjning visar forskning

Nya försök visar att tidiga röjningar i granplanteringarna både kan ge hög tillväxt och gott om viltfoder. Något som också kan bli bra för tallen.

 Urban Nilsson, professor i skogsskötsel vid SLU.
Urban Nilsson, professor i skogsskötsel vid SLU. FOTO: Skogssällskapet

Det går att få fram gott om viltfoder och samtidigt behålla en hög tillväxt i granplanteringar genom att röja tidigt och behålla en andel björk. Det visar nya försök som SLU gjort på fyra olika platser i södra Sverige.

”Bättre tillväxt på granen”

I försöken, som finansierats av Skogssällskapet, testade forskarna röjningsbehandlingarna brunnsröjning, röjning till tätt förband och totalröjning. De gick in tidigare än normalt och röjde när granen bara var dryga metern hög, istället för vid normala två till fyra meter.

– Alla metoderna gav bättre tillväxt på granen. Men sammantaget blir det en win-win-situation vid röjning till tätt förband då det blir mycket foder för djuren, utan att tillväxten på granen påverkas särskilt negativt, säger Urban Nilsson, professor i skogsskötsel vid SLU och ansvarig för studien.

”Måste göra något åt”

Han påpekar att gott om foder i granplanteringarna även hjälper mot älgens och rådjurens betande på tallen.

– Det är ett jättestort problem som vi måste göra något åt. Förutom att minska viltpopulationerna måste vi också öka fodertillgången för de djur som är kvar.

Forskarna upptäckte också något som tidigare inte visats i experiment.

– Djuren verkar tycka bättre om att beta på de framröjda björkarna än på stubbskott. De gillar också framröjda björkar bättre än att beta på björkar i oröjda planteringar. Vi vet inte riktigt vad det beror på än.

Relaterade artiklar

Till toppen