Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 mars 2019

Vite om barkborreträd lämnas kvar

Skogsägare som lämnar kvar barkborreskadade träd i skogen efter lagstadgade datum riskerar vite, utdelat av Skogsstyrelsen. Skulle man upptäcka att andra skogsägare, till exempel grannar, inte sköter sig finns det alltså påtryckningsmedel.

 Skogsägare som underlåter att forsla ut barkborreskadade träd ur skogen riskerar vite, utfärdat av Skogsstyrelsen.
Skogsägare som underlåter att forsla ut barkborreskadade träd ur skogen riskerar vite, utfärdat av Skogsstyrelsen. FOTO: Hans Dahlgren

– Det bästa är väl att främja den goda grannsämjan genom att tala med grannen. Men om man inte lyckas med det kan man kontakta Skogsstyrelsen, säger Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen, till ATL.

Riskerar straffavgift

Enligt Hans Källsmyr är utskick av bruna kuvert till skogsägare inte den första åtgärden som vidtas av myndigheten. I första hand lämnas råd om åtgärder, i andra hand kan ett föreläggande att ta ut träden före ett visst datum, utfärdas.

Till föreläggandet finns ett vite kopplat, det vill säga man får betala en straffavgift om föreläggandet inte följs.

Kan inte ge order

Skogsstyrelsen kan däremot inte beordra att skadade träd fälls och forslas ut ur skogen på skogsägarens bekostnad. Det gäller bara så kallade karantänskadegörare, som finns upptagna i växtskyddslagstiftningen för vilken Jordbruksverket är ansvarig myndighet.

Arter som uppfyller kriterierna för att vara karantänskadegörare måste utrotas om de påträffas. Tallvedsnematoden, asksmalpraktbagge och asiatisk långhorning är tre exempel som är av betydelse för skogsbruk.

LÄS MER: Risk att barkborreskadat virke blir kvar i skogenLÄS MER: Informationsmöten om barkborrar i gång

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen