Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 juli 2014

Visingsö – unik ekskog med lång historia

För Skoglands reporter Ulf Aronsson är Visingsö, med sin unika skog, en sommarfavorit.

Visingsös unika skog anlades ursprungligen för att förse flottan med virke till skeppsbyggnad.
Visingsös unika skog anlades ursprungligen för att förse flottan med virke till skeppsbyggnad. FOTO: Mostphotos

Ekskogen på Visingsö anlades ursprungligen för att förse flottan med virke till skeppsbyggnad. Långvarig skötsel har gett ett bestånd som är unikt i Sverige, men även bortsett från det är förutsättningarna för skogsproduktion på Visingsö något alldeles extra.

Vid freden i Kiel 1814 förlorade Sverige Pommern, men fick i stället Norge. Det var försvarspolitiskt tvivelaktigt eftersom Pommern var det främsta fångstområdet för en typ av krigsmateriel, nämligen ekvirke till skeppsbyggnad. För att kompensera bortfallet beslutade Sverige att anlägga egna ekplantager.

Planerna var först mycket omfattande. 1829 antog riksdagen ett förslag om att plantera 125 tunnland per år i 200 år, totalt motsvarande ungefär 12 000 hektar. Av detta blev alltså bara planteringen på Visingsö, ursprungligen cirka 750 hektar, varav runt 360 återstår i dag. Det rakstammiga, högväxta ekbeståndet är unikt i Sverige.

Men även de delar där röjningen är eftersatt visar att platsen var väl vald med tanke på bonitet, och allehanda inhemska och införda trädslag formligen sprutar ur marken. Fast att det blev just på Visingsö som ekplantagen anlades berodde delvis på försvarspolitiska överväganden: Det var svårt för en fiende att ta sig fram till en ö i en insjö och bränna ned den strategiska resursen. 

Relaterade artiklar

Till toppen