Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 oktober 2018

Virkesmätningen samlas i Biometria

Efter årsskiftet samlas all betydande virkesmätning i en enda virkesmätningsförening, Biometria. Biometria blir en ekonomisk förening som ägs av virkesmarknadens parter.

 Automatisk volymmätning av massaved vid Södras bruk i Värö.
Automatisk volymmätning av massaved vid Södras bruk i Värö. FOTO: Anders Andersson

Den nya organisationen innebär att landets tre Virkesmätningsföreningar (VMF Syd, VMF Qubera och VMF Nord) går samman i Biometria tillsammans med SDC, Skogsnäringens IT-företag. SDC hanterar och redovisar i dag den stora datamängd som genreras i samband med alla virkesaffärer som årligen görs i Sverige. SDC ansvarar också för utvecklingen av dagens mätmetoder.

Höga krav

– De skarpa kraven på att verksamheten skall drivas opartiskt och professionellt har inte ändrats utan vägleder oss även framåt, säger Peter Eklund, som blir VD för Biometria, i en skriftlig kommentar.

Bakom organisationsförändringen ligger bland annat den snabba tekniska förändringen som nu pågår inom virkesmätningen.

– Den nya organisationen ger möjlighet att snabbare möta upp mot teknisk utveckling inom hela virkesflödet och att ta rejäla steg mot ytterligare digitalisering. Nu skapar vi bästa förutsättningar för lägre kostnader och bättre leveransprecision, det har stor påverkan på skogsbranschens konkurrenskraft, säger Peter Eklund.

Biometrias verksamhet delas in i fyra områden:

  • * Externa tjänster (kundstöd, utbildning, skördarrevision samt vägteknik)
  • *Utveckling/IT
  • *Virke och Energi (mätning av virke och biobränsle).
  • *Mätningskvalitet (uppföljning av mätresultat inom Virke och Energi).

Placeras i Uppsala

Huvudkontoret för Biometria placeras i Uppsala. Utöver virkesmarknadens parter erbjuds ett antal transportörer medlemskap i den nya virkesmätningsföreningen Biometria.

LÄS MER: Automatisk travmätning i VäröRekordsnabb ökning av fjärrmätning av virke”Skogsstyrelsen bör ingripa”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen