Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 september 2019

Virkeslagren ökade kraftigt

Inte sedan efter stormen Gudrun har lagren av tall- och barrmassaved varit större än nu.

 Lagren av tall- och barrmassaved är stora.
Lagren av tall- och barrmassaved är stora. FOTO: Gunilla Jarlid

36 procent större var lagret av barrsågtimmer, massaved och massaflis i juni jämfört med samma månad förra året. Det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Störst lager sedan Gudrun

Vid tiden för underökningen, 30 juni, låg lagret på 10,1 miljoner kubikmeter och det är den största mängden tall- och barrmassaved i lager sedan åren efter stormen Gudrun 2005.

Tyder på lågkonjunktur

Lagret av tall- och barrmassaved var med 4,1 miljoner kubikmeter (m³f ub) 55 procent större än förra året.

– Mycket tyder på att världsekonomin är på väg in i en lågkonjunktur. Faller efterfrågan på svenska skogsprodukter och produktionen minskar samtidigt som virkesavverkningen är relativt oförändrad, så innebär det stigande virkeslager. Även avverkning av skog angripen av granbarkborre kan ha påverkat, säger Stefan Karlsson utredare vid Skogsstyrelsen.

Massavedslager ökade mest i norr

Lagren av massaved var totalt 5,7 miljoner kubikmeter och det är 32 procent mer än samma tid 2018. Den största ökningen stod de norra landsdelarna för. Lagren av granmassaved och lövmassaved var 0,8 respektive 0,9 miljoner kubikmeter.

Dubbelt vid terminal

Även massavedslagren vid virkesterminal var dubbelt så stort i somras som förra sommaren, och lagren under sommaren var ungefär jämt fördelade vid bilväg, industri och terminal.

Ökade i hela landet

Lagret av massaflis var 1,1 miljoner kubikmeter och det var en ökning med 36 procent jämfört med samma tid förra sommaren.

Lagren av barrsågtimmer beräknas ha uppgått till 3,3 miljoner kubikmeter vilket är 34 procent mer än förra året vid samma tid. Lagret av barrsågtimmer ökade i hela landet men mest i söder, med 58 procent.

Läs mer: Största virkeslagret på flera årBörsexpert: Våga vara positiv

Relaterade artiklar

Till toppen