Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 september 2017

Virkesbörsen växer snabbt

Med hjälp av riskkapital storsatsar Virkesbörsen på att bli en stor digital handelsplats för virke.

– Virkesbörsens vision är en mer transparent och effektiv virkesmarknad där det är enklare att göra bra affärer, både som skogsägare och virkesköpare, säger vd Adam Aljaraidah.

 Gänget bakom Virkesbörsen. Från vänster: Per Hedberg, Fredrik Stockman, Adam Aljaraidah, Tim Davis.
Gänget bakom Virkesbörsen. Från vänster: Per Hedberg, Fredrik Stockman, Adam Aljaraidah, Tim Davis. FOTO: Virkesbörsen

Från lanseringen av handelsplatsen på Elmia Wood i juni har Virkesbörsen vuxit så det knakar.

– I juni hade vi 300 kubikmeter, i augusti annonserades 12 000 kubik: September har precis börjat och vi har redan slagit den siffran, säger Adam Aljaraidah.

Blir en handelsplats

Virkesbörsen var från början år 2015 en jämförelsesajt för virkespriser. Fortfarande kan man se vad olika köpares prislistor betalar för olika sortiment i olika längder och kvaliteter. I framtiden siktar man på att kunna publicera verkliga nettopriser efter exempelvis apteringsförluster och avverkningskostnader. 

Nu är Virkesbörsen på väg att bli en handelsplats för virke. Men hjälp av 4,5 miljoner kronor från bland annat Almi invest och investeraren Olof Hallrup ska virkesmarknaden digitaliseras.

Finansieras genom avgift

På Virkesbörsen kan skogsägare annonsera ut sin skog och välja vilken affärsform hen är intresserad av, rotpost, leverensrotpost, leverensvirke eller avverkningsuppdrag.

Skogsägaren kan ladda upp skogsbruksplan, stämplingslängd och kartor och låta spekulanterna se objektet i verkligheten. Tjänsten finansieras genom att köparen betalar en avgift på 1,5 procent av bruttovärdet efter genomförd affär.

Flera satsningar

Skogsägaren och virkesköparen behöver alltså inte träffas, om de inte vill.

– Vi har insett att vissa skogsägare inte vill gå ut i skogen. De har andra jobb och vill vara lediga på helgerna, säger Adam Aljaraidah.

Tidigare satsningar på att säja och köpa virke digitalt i Sverige har inte slagit rot. Hushållningssällskapet har ett tiotal rotposter till salu i Jönköpings län. Rotpostmäklarna Sverige har inga objekt på sin sida. I skrivande stund ligger 13 annonser på Virkesbörsens hemsida.

Vill ha med alla

I Finland har enligt uppgift virkesauktioner på nätet funnits i flera år, och ungefär hälften av de privata skogsägarnas virke säljs på det sättet.

– Vi ser inget som säger emot att vi kan bli lika stora som i Finland. Vi vill ha med alla aktörer för att effektivisera virkesmarknaden och för att få en bättre transparens.

Får man bättre betalt på Virkesbörsen?

– Virkesbörsen är en oberoende och fristående marknadsplats som inte arbetar för varken högre eller lägre virkespriser. Men skogsägare kan via oss nå ut till fler köpare och köparna kan köpa virke mer kostnadseffektivt. Rätt virke till rätt köpare och till rätt pris helt enkelt, säger Adam Aljaraidah.

Läs mer: PREMIUM: Virkesbörsen ska skapa ordning i träddjungeln

Relaterade artiklar

Till toppen