Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 januari 2019

Virke från förra vintern kvar i finska skogar

Skadat virke efter förra årets snörika vinter ligger fortfarande kvar i de finska skogarna.

 Snöskadad skog från förra vintern ligger fortfarande kvar på vissa platser i Finland.
Snöskadad skog från förra vintern ligger fortfarande kvar på vissa platser i Finland. FOTO: Ulf Aronson

Förra vintern var snörik även i Finland. Virke som skadades under snötyngden ligger fortfarande kvar i skogarna i delar av Kajanaland och Norra Karelen.

Mycket skadad tall

Enligt Landsbygdens folk låg ungefär hälften av de förstörda träden, företrädelsevis tall, kvar i skogen över sommaren, med risk för skador.

Bland annat är de skadade träden i riskzonen för skadeinsekten märgborren, och sedan förra våren har märgborrepopulationerna flerfaldigats i dessa områden.

Märgborrar svärmar

Från och med juli har märgborrar flugit i tallkronorna och tecken på dessa borrar är årsskott som fallit till marken och glesa kronor. Märgborren hämmar tallens tillväxt, men dödar inte träden, något granbarkborren gör. Även granbarkborrens population befaras öka i storlek då virket lämnas kvar i skogen.

Många avverkningar

Nu uppger Finlands skogscentral att man troligen kommer hinna forsla ut virket under vintern. Men fortfarande under september till december fick Skogscentralen in avverkningsanmälningar på cirka 10 000 hektar på grund av snöskador, under hela året omfattade avverkningar på grund av snöskador 52 782 hektar.

Stor förlust

Runt 5 miljoner kubikmeter virke förväntas komma från dessa avverkningar och på grund av skador på virket beräknas de ekonomiska förlusterna för skogsägarna vara mellan 20 och 30 miljoner euro.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen