Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 januari

Vind i seglen för Derome

Anneberg

Halländska träindustrikoncernen Derome har vind i seglen efter flera års kraftig tillväxt. Nu styr nye kaptenen Magnus Andersson familjeskutan mot nya mål. Om fem år ska omsättningen vara 10 miljarder kronor.

 Från fabriken levereras årligen cirka 400 villor till konsument och cirka 400 olika typer av bostäder till byggprojekt. Här monterar Daniel Eriksson ett fönsterbleck. Lucas Havé, praktikant från Frankrike, ser och lär.
Bild 1/5 Från fabriken levereras årligen cirka 400 villor till konsument och cirka 400 olika typer av bostäder till byggprojekt. Här monterar Daniel Eriksson ett fönsterbleck. Lucas Havé, praktikant från Frankrike, ser och lär. FOTO: Christel Lind
 Närmare 30 miljoner kronor har nyligen investerats i nytt hyvleri i anslutning till sågverket i Anneberg. Vid sågverket sågas uteslutande furu som impregneras i eget impregneringsverk på fabriksområdet.
Bild 2/5 Närmare 30 miljoner kronor har nyligen investerats i nytt hyvleri i anslutning till sågverket i Anneberg. Vid sågverket sågas uteslutande furu som impregneras i eget impregneringsverk på fabriksområdet. FOTO: Christel Lind
 Derome producerar årligen 600 000 kubikmeter sågade trävaror vid de fyra sågverken Derome, Kinnared, Anneberg (bilden) och Okome.
Bild 3/5 Derome producerar årligen 600 000 kubikmeter sågade trävaror vid de fyra sågverken Derome, Kinnared, Anneberg (bilden) och Okome. FOTO: Christel Lind
 Deromegruppen sågar drygt 1,1 miljoner kubikmeter timmer vid de fyra sågverken Derome, Kinnared, Anneberg och Okome. Volymen motsvarar cirka 23 000 timmerbilar per år.
Bild 4/5 Deromegruppen sågar drygt 1,1 miljoner kubikmeter timmer vid de fyra sågverken Derome, Kinnared, Anneberg och Okome. Volymen motsvarar cirka 23 000 timmerbilar per år. FOTO: Christel Lind
 Planelement färdiga för leverans från A-hus i Kungsbacka. Under tredje kvartalet 2018 startar Derome även en helt ny volymhusfabrik utanför Varberg.
Bild 5/5 Planelement färdiga för leverans från A-hus i Kungsbacka. Under tredje kvartalet 2018 startar Derome även en helt ny volymhusfabrik utanför Varberg. FOTO: Christel Lind

Med sig i besättningen har han 10 kusiner som på olika positioner trätt in i fädernas och farfars livsverk. Det är alltså tredje generationen Andersson som ska ta Deromegruppen till nya höjder.

Tog nyss över

Ett stort ansvar vilar på Magnus Andersson som för ett år sedan tog över som koncernchef efter fadern Karl-Erik, i dag styrelseordförande i moderbolaget Derome AB.

– Men jag har många bra människor runt omkring mig och vi är flera i familjen som bär och driver verksamheten framåt. Vi är ett gott gäng, säger Magnus Andersson när Land Skogsbruk intervjuar honom på dotterbolaget A-hus kontor i Anneberg, strax utanför Kungsbacka.

Fakta: Deromes koncernchef

Namn: Magnus Andersson

Ålder: 37 år

Familj: fru och tre barn

Bor: i Derome utanför Varberg

Karriär: brädgårdsarbetare bygghandeln i Derome, säljare bygghandeln i Derome, platschef bygghandel Falkenberg, divisionschef bygghandel, säljare sågverk, VD A-hus, koncernchef Deromegruppen sedan januari 2017.

Sågverket utvecklades

Historien om Deromegruppen började 1946. Det var då Karl Andersson startade ett mindre sågverk i den lilla byn Derome (officiellt Åsby) nordost om Varberg. Så småningom tog sönerna Erling, Ingemar, Bernt-Göran och Karl-Erik över företaget, som med åren utvecklats till en av Sveriges största och mest lönsamma träindustrikoncerner.

Bygghandel sedan 1960

Under parollen ”Från skog till färdigt hus” finns i koncernen fyra sågverk med egen råvaruanskaffning, takstolstillverkning, husfabriker, emballagetillverkning, bygg- respektive järnhandel samt produktion och förvaltning av hyresrätter.

Första steget mot en breddning av den ursprungliga sågverksrörelsen togs 1960. Då startades en bygghandel i Derome, en verksamhet som i dag vuxit till cirka 40 butiker inom bygg- och järnhandeln i Västsverige, Skåne och Blekinge.

Varför är bygg- och järnhandeln så intressant för Derome?

– Vårt mål har alltid varit att förädla skogsråvaran så långt som möjligt och det är något vi har gjort mer och mer genom åren. Bygghandeln ger oss en naturlig försäljning av trävaror. Och eftersom kunderna vill kunna köpa allt hos oss säljer vi även andra byggvaror, verktyg och kläder.

Riskspridning kontra fokus på kärnverksamhet. Hur resonerar ni?

– Hela värdekedjan från skog till färdigt hus är vår kärnverksamhet och sedan råkar den innebära att vi har flera ben att stå på. Vi är långsiktiga och fortsätter på den inslagna vägen.

Koncernen har vuxit kraftigt de senaste åren – ska tillväxten fortsätta i samma takt eller blir det annat fokus på exempelvis ökad lönsamhet?

– Det är viktigt att alltid ha en tillväxt. Det ger en rörelse i bolaget och möjligheter för medarbetarna att få växa så tillväxt framåt ska vi absolut ha. Men lönsamheten är viktig och vi har klarat att växa med stärkt soliditet och det är vårt mål att fortsätta så.

Ni köpte volymhustillverkaren Plusshus av Setra i maj 2016, ett bolag som gått med förlust i många år. Har ni lyckats få ordning på lönsamheten?

– Nej, inte under 2017. Det år långa projektprocesser i den verksamheten, men vi räknar med att vända till vinst i år.

Varför köpte ni Plusshus?

– När vi gick ut med att vi bygger en fabrik för volymhus utanför Varberg hörde de av sig och ville sälja. Det är ett stort intresse för flervåningshus i trä och vi vill vara med där. Plusshus har fabriker i Kristinehamn och Skellefteå, vilket ger oss en bra geografisk spridning. Vi får också in kompetens och kunder genom förvärvet.

Hur viktiga är de egna sågverken? Ni kunde ju också köpa in trävaror och därmed undvika den tuffa, och mindre lönsamma, sågverksbranschen…

– Vi började med sågverk så det är pulsådern i vår verksamhet. Det är också viktigt att vi har kontroll över hela flödet så att vi får rätt virke till vidareförädlingen.

Vilken är Deromes största utmaning i dag?

– Vi har ökat antalet medarbetare kraftigt de senaste åren. Den största utmaningen just nu är att få alla nya medarbetare att ta till sig och förstå vår företagskultur.

Vilken är den viktigaste förklaringen till Deromes framgångar de senaste åren?

– Att vi har engagerade och duktiga medarbetare. Vi har också en stark kultur i företaget som innebär att man har drivkraften att vilja framåt och att ständigt utvecklas.

Fakta: Deromegruppen

Bokslut 2016, SEK

Omsättning 5,5 miljarder

Resultat före skatt: 395 miljoner

Vinstmarginal före skatt: 7 procent

Soliditet: 47 procent

Bokslutet för 2017 är ännu inte officiellt, men såväl

Bokslutet för 2017 är ännu inte officiellt, men omsättningen ökade betydligt uppger VD och koncernchef Magnus Andersson.

Verksamhet: timmeranskaffning, sågverk med hyvlerier, träimpregnering, träemballage, bygg- och järnhandel, byggkomponenter, takstolar, hustillverkning, mark- och bostadsprojekt, förvaltning av egenproducerade hyresrätter.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen