Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 december 2017

Vill göra Finnskogen till världsarv

Landshövdingen i Värmland Kenneth Johansson vill göra Finnskogen till världsarv.

 Finnskogen kan bli världsarv.
Finnskogen kan bli världsarv. FOTO: Mostphotos

Finnskogen som världsarv. Det föreslår Värmlands landshövding Kenneth Johansson. Han har initierat en avsiktsförklaring om detta och den skrivs under av sju aktörer i Värmland. Det berättar SVT Värmland.

Jobbar tillsammans

Med gemensamma krafter ska länsstyrelsen Värmland, Värmlands museum, Torsby kommun, Värmlands hembygdsförbund, Karlstads universitet, Region Värmland och Värmländska akademien försöka få upp Finnskogen på FN-organet UNESCO:s lista över tentativa världsarv.

– Jag möter ett stort engagemang för Finnskogen och finngårdarna i Värmland. Det är en omistlig tillgång och en enorm källa till kunskap som behöver bevaras för framtiden. Finngårdarna förenar dessutom flera läns-, och länders kulturhistoria. De är en tillgång för kulturmöten, besöksnäringsutveckling, migrationsfrågor och hållbar utveckling, säger landshövding Kenneth Johansson i ett pressmeddelande.

Otillgängliga områden

Finnskog var de ofta ganska otillgängliga skogbevuxna områdena i mellersta Sverige och sydöstra Norge som skogsfinnar, eller svedjefinnar, bodde och verkade i från början av 1600-talet.

Det finns 15 världsarv i Sverige. Det senaste tillskottet är Hälsingegårdarna som kom in på världsarvslistan 2012.

Läs mer: Polen hotas av vite

Relaterade artiklar

Till toppen