Vildsvin snart vanligare än älg på tallriken
Genom tiderna har älgen dominerat på tallriken när det gäller viltkött i Sverige. De senaste 20 åren har dock vildsvinsjakten ökat med flera hundra procent, medan älgjakten stannat av.
Inom några år kan vildsvin vara vanligare än älg i våra grytor och ugnar, på våra tallrikar och julbord. Ny statistik från SCB visar på en markant och stadigt ökning av jakt på vildsvin, medan älgjakten har legat på samma nivå de senaste 25 åren.
Älgen tappar mark
1990 sköts det älgar med en vikt på nästan 30 000 ton. Övrigt vilt var i jämförelse ganska ovanligt, den sammanlagda vikten för rådjur, dovhjort och kronhjort var drygt 7 000 ton. Vildsvinsjakten var nästan helt obefintlig, blott 40 ton sköts under samma period.
Vildsvinsjakt allt vanligare
Men nu är det andra tider. Dels har vikten på de skjutna älgarna sjunkit till omkring 20 000 ton per år sedan mitten av 1990-talet. Men framför allt har vildsvinsjakten ökat markant. På bara några år, från 2006 till 2009, ökade den sammanlagda vikten på de skjutna djuren från 2 300 ton till 7 500 ton – en ökning med över 220 procent.
Vildsvinsrecepten lär öka
Statistiken från SCB visar att den trenden bara blir starkare. År 2017 sköts över 13 000 ton vildsvin. Det motsvarade två tredjedelar av de skjutna älgarna, som vägde drygt 19 000 ton. Sannolikt kommer denna utveckling innebära många fler recept på vildsvinsgryta och vildsvinsburgare, och kanske kommer ett vildsvinshuvud trona på julbordet i stället för den traditionella grisen.
- Läs mer: Förädling av vildsvinskött ska öka avskjutning
- Läs mer: Jägareförbundet: Förenkla reglerna för vildsvinskött
Fakta om statistiken
Statistiken bygger på antal jagade djur enligt Svenska Jägareförbundets viltövervakning och beräknade medelvikter per art enligt svenska förhållanden.
I materialflödesstatistiken används inte slaktvikt utan den vikt av djuret som tas från naturen, det vill säga levande vikt. Vikten har dock minskats med 20 procent för inälvor med mera som tas ur och lämnas på jaktplatsen.
Källa: SCB
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.